Wedstrijdverslag; 16-12-98; Utrecht

Zege in derde marathon van Zesdaagse voor Lammert Huitema

Marathonschaatsers zijn per definitie geen klagers. Zeker niet in hun strijd tegen de elementen. Dat past niet bij hun imago van 'keiharde jongens'. Maar na de derde etappe van de zesdaagse in Utrecht oogden de meeste schaatsers niet meer fris. Het peloton kreunde en steunde.
Behalve de winnaar, Lammert Huitema. Die voelde zich als herboren. Na twee jaar had hij eindelijk weer succes op de kunstijsbaan. Huitema toonde zich in de eindsprint de snelste van de kopgroep van acht man. Hans Pieterse en Yep Kramer werden tweede en derde. Het leiderspak in de zesdaagse moet eigenlijk in tweeën worden geknipt. Bart Veldkamp en Bertjan van der Veen staan beide met 58 punten aan kop. Op grond van de laatste wedstrijd start Bertjan van der Veen echter als klassementsleider.
De zesdaagse heeft in Utrecht zijn tol geëist. Vele rijders vielen uit met vermoeidheidsverschijnselen. K.C. Boutiette, de vedette met zes overwinningen dit seizoen in de KNSB Cup, was de eerste die de aftocht blies. De Amerikaan mag deze week niet meer starten. ,,Volgens de regels had ik vandaag tweederde van de koers uit moeten rijden. Dat kon ik niet. Vorige week had ik griep. Dat brak me op. Tijdens een schaatsseizoen ben ik nog nooit ziek geweest. Hopelijk ben ik volgende week helemaal hersteld, want dan rijd ik in Millwaukee de Amerikaanse allround-kampioenschappen.''
Huitema gaf in Utrecht nog steeds blijk het metier van marathonschaatser uit te oefenen. Twee jaar geleden terroriseerde de immer vrolijke Groninger het peloton. Hij won de KNSB Cup en trad in de daaropvolgende seizoenen in de anonimiteit. Huitema was tot op de draad versleten. Zijn collega's voorspelden ook weinig goeds voor hem. Temeer omdat Huitema aanpassingsmoeilijkheden had op de klapschaats.
Op het kunstijs van de Vechtsebanen was daarvan weinig te merken. Door zijn aanvallende rijstijl had hij succes. Huitema ontsnapte in de finale van de race over 150 ronden uit een kopgroep van acht man en soleerde naar de finish. ,,Ik moet bekennen dat ik ook geluk had vandaag. De jongens in de kopgroep beloerden elkaar en ik mocht wegrijden. Ik had deze overwinning nodig voor het moraal. Ik heb vorig seizoen op het punt gestaan te stoppen.''
De derde etappe van de zesdaagse kende weinig wapenfeiten. De lange ontsnappingspoging van Henri Ruitenberg was het enige spektakelstuk. Daarnaast was er de uitloopronde van de kopgroep van acht man, die pas in de slotfase tot stand kwam.

Sandra de Ronde won de eerste wedstrijd van de Greenery Tweedaagse voor vrouwen.

Het marathoncircuit doet morgen Den Haag aan (19.30 uur; Heren A en Dames).

Uitslag: Heren A en Dames

Bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl