Wedstrijdverslag; 15-12-98; Deventer (Uitslag)

Peter de Vries wint tweede wedstrijd van Greenery Zesdaagse

Niet alle marathons hebben deze winter een voorspelbaar slot. De schaatswedstrijd over 100 ronden in Deventer was dinsdag zo'n uitzondering op de regel dat K.C. Boutiette (zes overwinningen) en Jan Maarten Heideman (vier) nauwelijks te verslaan zijn. De tweede etappe van de zesdaagse leverde een zege op voor Peter de Vries. Hij toonde zich de sterkste van een kopgroep van vijf man. Jan Eise Kromkamp en Bertjan van der Veen eindigden als tweede en derde. Bart Veldkamp legde beslag op de vierde plaats en volgde Heideman op als lijstaanvoerder. De 'schaatsbelg' start woensdag in het spruitjespak, het tricot van de klassementsleider.
,,Daar kwam ik voor. Ik heb in mijn loopbaan veel schaatspakken gekregen, maar dit had ik nog niet'', zei Veldkamp, die zaterdag terugkeerde van een trainingsstage in Zuid-Afrika. De temperatuur daar was bijna even hoog als in Deventer. Het kunstijs veranderde derhalve in schuurpapier. ,,Ik ging vandaag helemaal kapot. Ik zag onderweg zwart voor mijn ogen. Ik had geen energie meer voor de eindsprint'', aldus Veldkamp. In tegenstelling tot de schaats-Belg heeft De Vries de snelheid in zijn benen terug. De KNSB-cup winnaar van vorig jaar wachtte dit seizoen op een aansprekend succes. Hij vocht als een terriėr, maar viel steeds buiten de prijzen. ,,Dit is een bevrijding. Niet alleen voor mij, maar ook voor de ploeg. We konden niet meer domineren als vorig seizoen. Dat kwam ook omdat ik ziek ben geweest.''
De wedstrijd kreeg een hoog waarderingscijfer. Constant waren er ontsnappingen. Smaakmaker was Henk Angenent, die blaakte van strijdlust. De elfstedenwinnaar probeerde twee keer solo een rondje voorsprong te nemen. Op de helft van de wedstrijd gaf een kopgroep van vijf man het juiste voorbeeld. Na 56 omlopen slaagden De Vries, Kromkamp, Van Meggelen, Veldkamp en Van der Veen te bereiken waar ze op uit waren geweest: een voorsprong van een ronde op de rest van het veld.
In de finale hield Veldkamp het tempo hoog. Voor de laatste bocht begon De Vries met de eindsprint. Hij passeerde zijn medevluchters aan de buitenkant en reed onbedreigd als eerste over de finishlijn.

De marathonserie wordt morgen vervolgd in Utrecht met een marathon over 150 ronden.

Uitslag

Bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl