Wedstrijdverslag; 14-12-98; Groningen (Uitslag)

Jan-Maarten Heideman zegeviert in eerste marathon van Greenery Zesdaagse

Jan-Maarten Heideman heeft maandag de eerste wedstrijd van de marathonzesdaagse gewonnen. De schaatser uit Oldebroek won in Groningen de eindsprint van een kopgroep van elf rijders, voor Bart Veldkamp en Frans de Ronde. De serie om de 'Greenery Six' gaat komende dagen verder in achtereenvolgens Deventer, Utrecht, Den Haag, Alkmaar en Assen.
Negen jaar hebben de marathonschaatsers op de zesdaagse moeten wachten. Het evenement ging in 1989 ter ziele nadat Heineken zich terugtrok als sponsor. Maandag was er in Groningen een nieuw begin met de megaveiling als naamgever. De opening van de 'Greenery Six', die niet mee telt voor de KNSB-beker, kende een boeiend verloop. In de beginfase ontstonden twee vluchtgroepjes die samensmolten in een groep van elf man. Initiatiefnemer was Bart Veldkamp, die deze week de zesdaagse hoopt te volbrengen. ,,Vandaag ging het me gemakkelijk af. Ik had achttien dagen niet op het ijs geweest, ik was op trainingsstage in Zuid-Afrika. Ja, zo'n zesdaagse schaatsen is natuurlijk prachtig. Ik had het de afgelopen jaren ook al willen doen, maar het evenement was er niet meer.''
De marathonschaatsers waren enthousiast over de doorstart van de zesdaagse. Vooral de koplopers lieten zich erdoor inspireren. De vluchtgroep met elf schaatsers - onder wie Heideman, Kromkamp, Ruitenberg, Veldkamp en De Ronde - dubbelde na veertig ronden het peloton. Voor de achterblijvers was toen het pleit beslecht.
In de finale opende Rozendaal de aanval. Hij haalde het echter niet en via een uiterste krachtsinspanning, die zelfs voor marathonbegrippen uniek is, trok Heideman vervolgens zijn vierde seizoenstriomf naar zich toe. De 25-jarige fysiotherapeut uit Oldebroek zette de sprint 600 meter voor het einde in en behield zijn voorsprong van zo'n tien meter tot op de finishlijn. Waaraan hij zijn succes te danken had, was hem een raadsel. ,,Ik reed de hele wedstrijd slecht. De sprint heb ik positief benaderd. Ik dacht, ook al zit je kapot, je hoeft niet te verliezen. Dat hielp'', aldus Heideman die dinsdag als klassementsleider in een onvervalst spruitjespak aan de start verschijnt in Deventer.

Uitslag

bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl