Wedstrijdverslag; 05-12-98; Groningen (Uitslag: Heren A en Dames)

Jan Maarten Heideman verrast KC Boutiette

Met gebalde vuisten en onder het slaken van een rauwe oerkreet die je niet van 'Heidi' zou verwachten, gleed Jan-Maarten Heideman zaterdag in Groningen als winnaar van de tiende KNSB-marathon over de eindstreep. Eindelijk was er een last van zijn schouders gevallen. In de massasprint versloeg hij KC Boutiette, de Amerikaan die dit seizoen al zes overwinningen behaalde.
Boutiette verliest zoals hij wint, knokkend. Maar het was niet genoeg. Een meter bedroeg het verschil met Heideman. ,,Een tweede plaats telt voor mij niet. Maar je kunt ook niet altijd winnen. Verder geen commentaar'', bromde Boutiette. Kwaad op zichzelf? Zijn ploeggenoot Erik Hulzebosch wist het antwoord. ,,Hij kan bijna geen journalist meer zien. De laatste weken had hij elke dag een interview. Hij kwam niet eens aan trainen toe. Ik heb hem geadviseerd om het contact met de pers te halveren. Hij moet tot rust komen.''
Het peloton slaakte een zucht van verlichting dat Boutiette, zijn gezicht was als Zwarte Piet geschminkt, niet opnieuw won. De marathonrijders begonnen over zijn economische rijstijl te morren. De Amerikaan rijdt nooit op kop en bemoeit zich alleen maar met de eindsprint. Dat leverde hem zes hoofdprijzen in negen marathons op. Twee keer gooide hij de remmen wel los en haalde in die beide races de finish niet. Verder liet de Amerikaan een wedstrijd schieten vanwege World Cup verplichtingen in Hamar.
In de overdekte Groninger ijshal Kardinge toonden de marathonschaatsers veel strijdlust. Vooral Stam, Kleine, Poelstra en Elfstedenwinnaar Henk Angenent lieten hun avontuurlijke neigingen dikwijls de vrije loop. Maar het tempo van het peloton lag te hoog voor langdurige ontsnappingen. Na 25 van de veertig af te leggen kilometers reed een groep van veertien man weg. Behalve Ruud Borst was er niemand in de kopgroep die hoog in het klassement stond. Derhalve leek de vluchtpoging kans van slagen te hebben. Toen lijstaanvoerder Angenent naar de vluchters soleerde, volgde de reactie en neutralisatie van het peloton.
Tijdens de massasprint was het dringen geblazen. Hulzebosch nam twee ronden voor het einde teamgenoot Boutiette op sleeptouw. Heideman lag in derde positie. Zonder hulp van ploeggenoten klaarde hij de klus. In de laatste bocht stak Heideman Boutiette aan de binnenkant voorbij. Op het rechte stuk naar de finish liep hij een meter op zijn kwelgeest uit.
Heideman, in het peloton zeer gewaardeerd vanwege een tong die minstens even rap is als zijn benen, raakte maar niet uitgepraat na zijn tweede competitiezege. ,,De mooiste overwinning uit mijn carrière. Ja, nog mooier dan mijn Nederlandse titel op natuurijs. Ik wist dat ik hem kon verslaan. In Eindhoven en Den Haag finishte ik net achter hem.''
,,Ik maakte toen een paar misslagen en had goed de ziekte in. Vooral omdat iedereen zei dat Boutiette onverslaanbaar was. Ik wist al die tijd wel beter. Gelukkig heb ik nu een einde aan de zegereeks van Boutiette gemaakt. Ik noem dit een bevrijding. Nee, Boutiette is niet de beste schaatser. Mannen als Angenent, Stam, Kleine en Kramer zijn veel sterker. Boutiette staat model voor de moderne marathonschaatser. Hij beschikt over een ijzersterke conditie, maar stemt de wedstrijd helemaal op de sprint af. Dat is zijn tactiek en daar kan je niets van zeggen.''
Rob van Meggelen werd derde. Het klassement wordt aangevoerd door Henk Angenent. Heideman is tweede, Rene Ruitenberg bezet de derde plaats.

Bij de dames boekte Klasina Seinstra haar vierde seizoenzege. De Friezin hield Gretha Smit en Janny Zonderland achter zich. In het algemeen klassement leidt Seinstra voor Sandra de Ronde en Jolanda Duivenvoorden.

Uitslag: Heren A en Dames

Bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl