Wedstrijdverslag; 22-11-98; Eindhoven (uitslag: Heren A en Dames)

Dubbelslag voor schaatser KC Boutiette; vriendin Rodrigues wint bij vrouwen

Het marathonschaatsen heeft een nieuwe vedette. De afgelopen jaren regeerden Peter de Vries, Hans Pieterse, Lammert Huitema en Yep Kramer. Hun opvolger KC Boutiette tiranniseert dit seizoen het peloton met een ijzingwekkend tempo. De 28-jarige Amerikaan gleed zondag in Eindhoven naar zijn vijfde zege.
Twee marathons op kunstijs in een etmaal, twee keer dezelfde winnaar. De wedstrijd in Eindhoven was eigenlijk een kopie van Amsterdam, die zaterdag gereden werd. Het peloton bleef bijna de hele race bijeen, zodat de duizend toeschouwers zich met uitzondering van de finale niet bijster vermaakten.
Het vlakke verloop van de honderd ronden werd mede veroorzaakt door de optimale omstandigheden. Er stond geen wind en de ijskwaliteit was perfect. Iedereen kon op techniek rijden. Van weerstand hadden de schaatsers geen last. Het tempo lag derhalve te hoog voor ontsnappingen. Pas in de finale was er enig spektakel. Alle toppers werden door hun ploeggenoten in stelling gebracht voor de eindsprint. Voor Henk Angenent verliep dat allerminst vlekkeloos. De Elfstedenwinnaar raakte in de laatste ronde uit balans en viel. De lijstaanvoerder van het Cup-klassement leverde dure punten in. Zijn belangrijkste belager, René Ruitenberg, maakte 17 punten op Angenent goed. Desondanks blijft de spruitjeskweker uit Woubrugge leider in het klassement.
Tijdens de massasprint was het dringen geblazen. Boutiette trok zich niets aan van zijn duwende collega's. Hij zette de spurt driehonderd meter voor de eindstreep in. Toch verloor hij kostbare meters op Jan-Maarten Heideman. Op de finishlijn was het verschil tussen het tweetal nauwelijks waarneembaar. Beide rijders verkeerden in de veronderstelling te hebben gewonnen. Maar achteraf bleek de Amerikaanse 'yell' van Boutiette terecht te zijn geweest.
Boutiette reed het afgelopen weekeinde naast de twee marathons op kunstijs ook de natuurijswedstrijd in Veenoord. Daarnaast was hij zaterdag in Heerenveen deelnemer aan de wereldbekerwedstrijden.

Uitslag Heren A

Bron: ANP


Amerikaanse wint schaatsmarathon

Een goed voorbeeld doet goed volgen. Jennifer Rodrigues heeft gisteren in Eindhoven de vijfde KNSB-marathon op haar naam gebracht. Daarmee trad zij in de voetsporen van haar vriend KC Boutiette, die zaterdag in Amsterdam en zondag in Eindhoven won.
De Amerikaanse schaatsster, die het afgelopen weekeinde deelnam aan de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, had nog nooit eerder een race over 50 ronden geschaatst. Rodrigues toonde zich de snelste in de massasprint. Klassementsleidster Klasina Seinstra finishte als tweede.

Uitslag Dames

Bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl