Wedstrijdverslag; 22-11-98; Veenoord

Ruitenberg wint eerste marathon op natuurijs

IJskunst zonder kunstijs. Na twee nachtvorstjes had de Drentse ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord toch weer de primeur. Op de speedwaybaan van Veenoord werd zondagochtend voor het eerst deze winter een marathonwedstrijd op natuurijs verreden.
De complimenten waren voor de ijsmeesters, de hoofdprijs ging naar René Ruitenberg. De Wehkamp-rijder uit Elburg won de sprint van een kopgoep van zeven man. Ruud Borst en Erik Hulzebosch werden tweede en derde. Nooit eerder hoefden de schaatsen zo vroeg voor het natuurijs te worden geslepen. Eigenlijk kwam de wedstrijd erg ongelegen. Temeer omdat er het afgelopen weekeinde twee KNSB-marathons op de kalender stonden. Desondanks was het in Veenoord genieten geblazen voor de mannen van de lange adem. ,,Natuurijs moet je koesteren. Hier trainen we voor. Dit is het echte werk. Vandaag was het slechts een uurtje rammen en raggen. Daar wordt je niet moe van. Ik hoop dat we maandag opnieuw een wedstrijd op natuurijs kunnen schaatsen'', glunderde Ruitenberg.
De meteorlogen, thermometers en barometers namen de marathonschaatsers vorige week al in een ijzeren greep. Ruitenberg paste zelfs zijn trainingsprogramma aan toen hij van de weersvoorspellingen hoorde. ,,Het hoeft maar even te vriezen en het is in Veenoord raak. Iedereen wil deze klassieker winnen. De aantrekkingskracht van pers, publiek en schaatsers op deze wedstrijd is onvoorstelbaar groot. Dat maakt het zo aantrekkelijk. Vandaar dat ik vanaf vorige week woensdag bijna niet meer heb getraind'', aldus Ruitenberg.
Massaal (48 A-rijders, 28 B-rijders en veteranen) vielen de schaatsers de organisatoren in Veenoord om de hals. Behalve veel publiciteit viel er ook veel geld te verdienen. De bestuursleden hadden hun spaarpotten speciaal voor de marathon stukgeslagen. René Ruitenberg, in 1992 ook al winnaar, kreeg ongeveer eentiende uit de prijzenpot van 10.000 gulden. Opvallend was de aanwezigheid van Erben Wennemars. Het sprintkernploeglid ging gelijk na het startschot op jacht naar de eerste premiesprint. ,,Dat deed ik vroeger als junior ook altijd. Maar vandaag moest ik die inspanning wel bekopen. Vooral toen ik later in de race gaatjes moest dichtrijden. Ik blokkeerde helemaal. Toch heb ik een half uur meegereden. Dat viel me nog mee. Ja, ik heb respect voor de marathonschaatsers. Het zijn regelrechte toppers. Geen gezeur, man-tegen-man en maar kijken wie er wint. Na mijn langebaanloopbaan kies ik zeker voor de marathon.''
De toeschouwers kregen een boeiende wedstrijd te zien. Ruitenberg noemde het ,,een hollen of stilstaan-race'', waarin hij alle tempoversnellingen goed kon volgen. Met nog 18 andere schaatsers dubbelde hij halverwege de race het peloton. Korte tijd later vonden zeven man elkaar: Angenent, Pieterse, Borst, Hulzebosch, Groenendal, De Vries en Ruitenberg. De zeven koplopers ringeloorden voor de tweede keer de grote groep. Voor de achterblijvers was het pleit toen al beslecht. In de laatste ronde sloeg Ruitenberg zijn slag. Hij zette de sprint op het voorlaatste rechte stuk in en gaf de voorsprong van zo'n tien meter niet meer uit handen. ,,Het afsprinten is hier altijd lastig. Komt door die ruime bochten. Ik weet dat als geen ander. Ik heb hier nu zeven keer een marathon gereden en steeds was ik bij de beste vier'', grijnsde Ruitenberg, die zich naar eigen zeggen wilde revancheren. Zaterdagavond viel hij door materiaalpech uit tijdens de KNSB-marathon in Amsterdam.
Het ijs in Veenoord was volgens Ruitenberg van 'Thialf-kwaliteit'. De ijsmeesters hadden met een giertank tweehonderdduizend liter water op de sintelbaan gesprenkeld. Laagje voor laagje ontstond er een ijsvloer van zo'n tien centimeter. De plaatselijke ijsclub heeft al jaren een abonnement op schaatsprimeurs. Dit jaar was het al de twaalfde keer. ,,Het is een virus dat bij lage temperaturen begint te werken. We willen altijd de eerste zijn'', zei voorzitter Bram Jager.

Uitslag

Bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl