Wedstrijdverslag; 15-11-98; Assen

Angenent pleegt machtsgreep in marathonpeloton

Hoe langer René Ruitenberg schaatst, hoe beter het resultaat. De schaatser uit Elburg won zondag op de kunstijsbaan van Assen de verlengde marathon over 150 ronden. In de eindsprint versloeg hij veertien medevluchters. Henk Angenent en Peter de Vries finishten respectievelijk als tweede en derde.
In de zesde Unox-Cup wedstrijd pleegde Angenent een machtsgreep. De winnaar van de laatste Elfstedentocht nam ten koste van Frans de Ronde de leiding in het algemeen klassement over. De trotse lijstaanvoerder leed veel pijn in Assen. Tijdens de marathon had hij naar eigen zeggen ,,zwart kunstijs gezien''. Vooral toen hij solo het peloton dubbelde. Veertien rijders waren hem na 120 omlopen vooraf gegaan. ,,Het was een wanhoopspoging om in mijn eentje het peloton te ringeloren. Ik ben technisch blijven schaatsen en uiteindelijk is het me toch gelukt'' aldus Angenent.
De wedstrijd in Assen was saai. Weinig ontsnappingen en weinig snelheid. Voor Ruitenberg de ideale omstandigheden. De Cup-winnaar van 1996 had zich gespaard voor de eindsprint. ,,Ik heb alleen maar naar de sprinters Angenent en De Vries gekeken. Op het laatste stuk naar de finish schaatste ik hen gemakkelijk voorbij'' aldus Ruitenberg, die zijn eerste seizoenszege behaalde.
Angenent sprak na afloop van een gemiste kans om de hoofdprijs binnen te halen. ,,In de laatste bocht raakte ik uit balans. Kwam door de vermoeidheid. Ik leverde daardoor een aantal belangrijke meters op mijn tegenstanders in. Desondanks ben ik tevreden. Ik ben klassementsleider. Vijf jaar terug ben ik dat ook eens geweest. Dat geeft me een lekker gevoel. Alhoewel ik besef dat iedereen nu extra op mij gaat letten.''

In het Unox-klassement gaat Angenent met 108 punten Ruitenberg (102.1) en Willem Poelstra (91) voor. De Ronde staat vierde met 87 punten.

Bij de dames won Klasina Seinstra,voor De Ronde en Jenita Hulzebosch-Smit. In het klassement leidt Seinstra (68,3), voor Hulzebosch (63) en De Ronde (62).

Volledige uitslag: Heren A en Dames