Wedstrijdverslag; 31-10-98; Deventer

Boutiette weer onnavolgbaar

KC Boutiette heeft opnieuw zijn gelijke niet gevonden in het marathonpeloton. De 28-jarige Amerikaan is sinds vorige week de heersende schaatser die de oppositie geen mogelijkheid geeft tot opstand. Na Utrecht greep hij zaterdag op de kunstijsbaan van Deventer zijn tweede zege. Boutiette toonde zich de snelste in de massasprint. Klassementsleider Jan Maarten Heideman werd tweede. Yep Kramer finishte als derde.
De wedstrijd over 100 ronden kende een boeiend verloop. Constant werden er vluchtgroepjes geformeerd. Maar door het hoge tempo was er geen ruimte voor strijdlustige mannen als Kromkamp, Angenent, Poelstra en Borst. De langste ontsnapping in de derde KNSB-marathon kwam op naam van het tweetal Dekker en Klompmaker. De twee waaghalzen hielden hun actie in de tweede helft van de koers twintig ronden vol.
De omstandigheden op de semi-overdekte kunstijsbaan waren te mooi. De schaatsers hoefden op het fraai geprepareerde ijsvloertje alleen maar technisch te rijden. Van wrijving en weerstand hadden ze bijna geen last. Dat resulteerde in een recordtijd van 52 minuten en 40 seconden. Tot zaterdag werd een marathon over honderd ronden nooit sneller afgelegd dan 55 minuten en 28 seconden.
Boutiette voelde zich in zijn element. Schaatsen op snelheid kan de allrounder als de beste. Met de flair van een routinier gaf hij vorige week zijn collega's schaatsles in Utrecht. ,,Dat verraste mezelf ook. Het was nog maar mijn derde marathon. Ik had op een plek in de middenmoot gerekend.'' Opgetogen belde Boutiette na zijn tromf naar huis dat hij een marathon had gewonnen. Een nieuwe passie noemde hij het marathonschaatsen. Zijn moeder wilde zoonlief in de marathon zien schaatsen en reisde afgelopen donderdag naar Nederland. Ze kwam precies op tijd voor de tweede overwinning van zoonlief.
Helemaal op eigen kracht haalde Boutiette de buit niet binnen. Hij kreeg in de finale hulp van ploeggenoot Erik Hulzebosch. De clown van het peloton bracht Boutiette voor de eindsprint in stelling. Na de voorlaatste bocht kwam de Amerikaan op kop. Niemand had de kracht om hem voorbij te schaatsen. Dat was opmerkelijk. De Buiter Beton-rijder maakte in Deventer een valse start. Hij kwam na vier ronden ten val. Na een lange inhaalrace wist hij het peloton weer bij te halen. De zware inspanning was overigens niet noodzakelijk geweest. Volgens de reglementen mogen rijders, die in de eerste tien ronden ten val komen, zich zonder consequenties terug laten zakken in het peloton.

Heideman voert nu met 60,1 punten de stand om de KNSB-cup aan. Frans de Ronde volgt met 52 punten en Ruud Borst en Henk Angenent delen de derde plaats met 50 punten.

Bij de dames ging de overwinning naar Klasina Seinstra,voor Zonderland en Jenita Hulzebosch-Smit. Seinstra leidt in het klassement met 44,2 punten, voor Hulzebosch-Smit (41).

Volledige uitslag: Heren A en Dames

bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl