Wedstrijdverslag; 24-10-98; Utrecht

Amerikaan Boutiette schiet voltreffer af in schaatspeloton

De primeur van Rusland heeft een vervolg. In 1988 schreef Konstantin Korotkov geschiedenis door als eerste buitenlander een schaatsmarathon te winnen. Verkenningstochten van enige anderen leverden sindsdien geen hoofdprijzen op. Sinds zaterdag heeft ook Amerika een voltreffer afgevuurd. KC Boutiette won in Utrecht de tweede wedstrijd van de KNSB-competitie. De excentrieke Amerikaan versloeg in een massasprint 'schaats-Belg' Bart Veldkamp.
Beide rijders verkeerden in de veronderstelling te hebben gewonnen. Maar achteraf bleek Boutiette terecht te hebben gejuicht. Op de finishfoto bedroeg het verschil tien centimeter. ,,Ik maakte in de laatste bocht een stomme fout'', concludeerde Veldkamp. ,,Ik ging buitenom en Boutiette stak naar binnen. Op het rechte stuk naar de finish moest ik een paar meter op hem goed maken. Dat lukte me net niet.''
Voorlopig zal Veldkamp geen marathons meer rijden. De winnaar van de bronzen medaille op de vijf kilometer van de Winterpelen in Nagano vertrekt deze week naar Noorwegen. Hij wil zich daar voorbereiden op de wereldbekerwedstrijden langebaan in Hamar (14 en 15 november). Een week later reist Veldkamp via Heerenveen naar Zuid-Afrika voor een trainingskamp van zeventien dagen. Tijdens de stage op 1750 meter hoogte in een dorpje bij Johannesburg traint hij alleen op de skeeler en fiets. De Hagenaar gaat pas half december weer schaatsen. Hij is dan deelnemer in de marathonzesdaagse.
De wedstrijd in Utrecht kende zaterdag een saai verloop. Ontsnappingen waren er wel, maar hielden kort stand. Dat kwam door de zware omstandigheden. Het ijs was op de semi-overdekte ijsbaan door de hoge temperatuur nogal zacht. ,,Als je een ronde hard gereden had, sloeg de pijn onmiddellijk in je benen. De schaats liep vast in het ijs. Op de helft van de koers ben ik met een kortere slag gaan rijden'', aldus Boutiette, die dit seizoen debuteert in het marathonpeloton. Boutiette is een snelle leerling. In 1993 stond hij voor het eerst op de schaats. Vorig seizoen werd de 28-jarige Amerikaan vijfde op het wereldkampioenschap allround in Heerenveen en eindigde hij als vijfde op de Olympische 1500 meter. Op de tien en vijf kilometer legde hij beslag op de achtste plaats. In Nagano liet Boutiette doorschemeren interesse voor de marathon te hebben. Niet lang daarna lijfde het Buiter Betonteam van Erik Hulzebosch hem in. ,,Het is net voetbal. Toppers moet je uit het buitenland halen. Van ploegenspel was geen sprake. Ik weet niet hoe ik Boutiette dat duidelijk moet maken. Ik kan dat Engels niet verstaan'', grijnsde Hulzebosch, die zelf op de dertiende plaats beslag legde.
In de finale had de ploeg van Klerk's de troef in handen. Heideman, goed voor twee seizoenzeges, werd gelanceerd door Bouma. Maar Heideman kwam op het rechte stuk kracht tekort en kwam op achterstand. Van Meggelen ging als eerste de laatste bocht in. Boutiette passeerde hem aan de binnenkant. ,,Ik had geluk. Zo'n massasprint is een gok. Wat dat betreft doet het niet voor Las Vegas onder'', zei de Amerikaan.
De tegenwoordig in Heerenveen wonende Boutiette gaat naast de marathon ook de wereldbekerwedstrijden afwerken. In het derde weekeinde van november krijgt hij het druk. ,,Op beide dagen rijd ik een marathon en een World Cupwedstrijd. Fysiek kan ik dat best aan.''

Uitslag: 1. Boutiette (VSt), 2. Veldkamp (Den Haag), 3. Van Meggelen (Amsterdam), 4. Heideman (Oldebroek), 5. Angenent (Woubrugge), 6. Kramer (Oudeschoot), 7. Borst (Leiderdorp), 8. De Ronde (Amsterdam), 9. René Ruitenberg (Elburg), 10. De Vries (Heerenveen).

Klassement Unox-Cup: 1. Heideman 41,1, 2. Van Meggelen 37, 3. Angenent en De Ronde 36, 5. Borst 35.

volledige uitslag

bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl