Wedstrijdverslag; 17-10-98; Amsterdam

Marathonpeloton buigt weer voor Heideman

De tijd leek zaterdag in het marathonschaatsen even te hebben stilgestaan. Net als een jaar geleden schreef Jan Maarten Heideman in Amsterdam de openingswedstrijd van de KNSB-competitie op zijn naam. Bij harde wind en regen was de 25-jarige fysiotherapeut uit Oldebroek opnieuw de sterkste.
Heideman won op de Jaap Eden-baan de eindsprint van een kopgroep van achttien schaatsers. Frans de Ronde werd tweede, Peter de Vries derde. De debutanten Gerard van Velde, KC Boutiette en Falko Zandstra reden 'anoniem' in het peloton. De laatste hield het slechts veertig ronden vol; de helft meer dan de 'opwarmronde' in Utrecht. ,,Ik heb de smaak te pakken. De volgende keer probeer ik zestig omlopen te schaatsen'', zei de oud-wereldkampioen langebaan opgewekt.
Toch zal Zandstra beter dienen te presteren. Hij heeft niet zoveel tijd. Als hij in de komende vier wedstrijden blijft flierefluiten en geen punten pakt, degradeert hij naar de B-categorie. De technische commissie van de sectie marathon hanteert die regel sinds jaar en dag voor oud-kernpoegleden. Nog nooit hoefde het reglement er aan te pas te komen. Rijders als Kleine, Van der Duim, Kramer, Vunderink, Kuiper en Schalij draaiden van het begin moeiteloos mee.
Ook Heideman heeft een verleden als langebaanschaatser. Hij werd in 1994 op het NK 1500 meter derde achter Rintje Ritsma en Jeroen Straathof. Maar een plaats in de kernploeg was voor hem niet weggelegd. Heideman maakte twee jaar later de overstap naar de marathon. Vorig seizoen leek hij uit te groeien tot een vedette. De Klerk's-rijder won de eerste twee wedstrijden. Het oranje leiderspak bracht hem geen geluk. Tijdens een fietsrit raakte hij eind oktober ernstig gewond. Met een zware hersenschudding en een scheurtje in de oogkas moest hij drie weken rust houden.
Dit seizoen kan Heideman weer schaatsen zoals hij praat: snel. Woensdag won hij de generale in Utrecht. In de boeiende wedstrijd in Amsterdam ging hij behoorlijk tekeer. Na veertig van de honderd ronden meldde hij zich in de kopgroep van achttien man. De vluchtgroep, met Arnold Stam als initiatiefnemer, ringeloorde halverwege het peloton.
In de finale werd de houder van de KNSB-Cup, De Vries, door zijn ploeggenoten in stelling gebracht voor de eindsprint. Heideman lag in slechte positie. Twee ronden voor het eind kreeg hij hulp van ploegmakker Huitema, die in de voorlaatste bocht viel. Heideman: ,,Daardoor kwam ik te vroeg op kop. Ik dacht: dit wordt niks. Ik nam tot de laatste bocht snelheid terug en daarna ben ik vol doorgereden. Ik won vrij gemakkelijk. Ik ben net als vorig seizoen weer vroeg in vorm. Toen kon ik dat door mijn ongeluk niet verder uitbuiten. Ik ben nu van plan dat wel te doen.''

uitslag

bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl