Wedstrijdverslag; 14-10-98; Utrecht

Heideman wint eerste schaatsmarathon

Het debuut van Falko Zandstra in het marathonpeloton heeft woensdag maar heel even geduurd. Slechts twintig ronden hield de oud-wereldkampioen schaatsen het op de Utrechtse kunstijsbaan vol. Jan-Maarten Heideman gaf aan hoe het wel moest. De Klerksrijder uit Oldebroek toonde zich na honderd ronden de snelste van een kopgroep van veertien man. Rob van Meggelen en Frans de Ronde finishten respectievelijk als tweede en derde.
Zandstra, ooit eerste op de wereldranglijst langebaan, is in het peloton te bewonderen met rug-en beennummer 1. ,,Het nummer symboliseert mijn nieuwe start'', zei hij voor de wedstrijd. Na afloop had de Fries wel een verklaring voor zijn valse start. ,,Ik heb last van inspanningsastma. Ik ben maandag nog bij een longarts geweest. Er zijn wel medicijnen voor mijn kwaal, maar die staan op de dopinglijst. Ik had me wel een mooier begin voorgesteld.''
De marathon in de Domstad was een generale voor de KNSB-competitie die zaterdag in Amsterdam begint. Als de wedstrijd in Utrecht model staat voor de toekomst, wordt het nog een interessant seizoen. Het aantal gesponsorde ploegen is iets toegenomen. Verschil in krachtsverhoudingen tussen de grote teams is er niet. Dat bewees de samenstelling van de kopgroep. Alle topploegen hadden een troef in de vluchtgroep.
Heideman, vorig jaar ook winnaar van de ouverture, trok de sprint driehonderd meter voor de finish aan en gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. ,,Ik won doordat mijn ploeggenoten zo alert reden. In de finale ben ik perfect gelanceerd door Bouma'', aldus de 25-jarige Heideman.

uitslag

bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl