Haarlem - 3 november 2001

Uitslagen: Heren B - Heren A - Veteranen

jeroendevries0102.jpg (2800 bytes)Jeroen de Vries wint marathon Haarlem

De kunstijsbanen van Haarlem en Amsterdam zijn de enige ijsstadions in Nederland die nog niet van een overkapping zijn voorzien. De marathonschaatsers koesteren die ouderwetse pistes. Vechten tegen de weerelementen, dat hoort bij de stoere mannen van de lange adem. Dit seizoen was daar echter nog geen sprake van.

Ook zaterdag kregen de schaatsers op het Haarlemse kunstijs geen zuidwester pal op de kop. Zonder wind voeren de technisch begaafde rijders de boventoon. Dat werd tijdens de vierde KNSB/Essent-marathon door Jeroen de Vries bevestigd. De stylist uit Sint Nicolaasga was de enige schaatser met twee ronden voorsprong op het peloton.

Klassementsleider Miel Rozendaal toonde zich de rapste van een jachtgroep van tien man en eindigde als tweede. Ruud Borst legde beslag op de derde plaats. Hoe langer Jeroen de Vries schaatst, hoe beter het resultaat. De dertigjarige Thyssen-rijder won de verlengde marathon over 150 ronden met groot vertoon van macht. Al sinds de openingsdag van het marathonseizoen stak hij in een supervorm.

Toch kwam de Friese doordouwer niet aan winnen toe. Op het Haarlemse kunstijs trok De Vries zijn eigen lijn. Na zeventig ronden ging hij op avontuur. Alleen Kramer, Alderts en Martijn Kromkamp wisten zijn spoor te volgen.

De wedstrijd kreeg vervolgens een spraakmakende ontknoping. De Vries ontsteeg zichzelf door opnieuw het peloton te ringeloren. Ditmaal boekte hij na honderd ronden samen met zeven medevluchters, onder wie Rozendaal, Heideman, Borst en Michaud, een rondewinst op het peloton.

Door de tweede uitloopronde van De Vries viel de spanning in de finale weg. Alleen de vraag wie de nummer twee zou worden was nog interessant. Rozendaal toonde zich met gemak de snelste van de achtervolgende groep. "Dit was een sterk staaltje vandaag van de winnaar. Maar ik ben ook niet ontevreden. Voor het klassement heb ik goede zaken gedaan. Ik heb nu al 16 punten voorsprong op Van der Veen, die tweede staat", sprak Rozendaal.

Jeroen de Vries had naar eigen zeggen nog nooit zo'n mooi moment in zijn sportcarrière beleefd. Sinds een jaar heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt. "Ik ben nu full-time marathonschaatser. Dat geeft toch wel een beetje druk. Door deze overwinning kan ik de hele winter wel vooruit. Ja, ik ben bezeten van de sport. Ik heb deze zomer getraind als een beest. Met de Thyssen-ploeg ben ik in juni drie weken op hoogtestage in Sankt Moritz geweest. Daar ben ik heel sterk van geworden", aldus De Vries, die vorig seizoen één wedstrijd won.

© ANP, 03-11-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl