Noordelijke Accountants Unie Marathon - Assen - 27 oktober 2001

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

mielrozendaal0102.jpg (7869 bytes)Opnieuw zeges voor Miel Rozendaal en Greta Smit

Het marathonschaatsen heeft een nieuwe vedette. De afgelopen jaren ging het peloton steeds gebukt onder het bewind van Jan Maarten Heideman. Zijn opvolger, Miel Rozendaal, tiranniseert dit seizoen met een ijzingwekkend tempo. De full-time prof uit Warmenhuizen gleed zaterdag naar zijn tweede zege in de KNSB/Essent-competitie. Hij won in Assen de massasprint voor Rob van Meggelen en Cedric Michaud.

u011027a.jpg (14322 bytes)Heideman deed in de Drentse hoofdstad helemaal zijn best niet meer om zichzelf moed in te praten. Na afloop van de derde KNSB-marathon zei hij dat de Cup een utopie was geworden. De Wehkamp-rijder ging in Assen vijftig meter voor de eindstreep onderuit en behaalde geen enkel punt voor het klassement. "Dat is dit seizoen al de tweede keer dat ik geen punten pak. Het oranje leiderspak is voor mij definitief afgeraffeld tot een vod. Voorgaande jaren had ik nooit missers. Ik weet nu al zeker dat ik niet voor de derde achtereenvolgende keer het klassement win", sprak de teleurgestelde Heideman.

De race over honderd ronden had een zeer eenzijdig verloop. Dat kwam hoofdzakelijk omdat de omstandigheden op de semi-overdekte kunstijsbaan te mooi waren. Constant noteerde het peloton rondetijden van 32 seconden. Door de hoge snelheid van de grote groep werd er bijna geen enkele serieuze ontsnapping geregistreerd. De winnaar van de Elfstedentocht in 1985 en 1986, Evert van Benthem, zat vol ongeloof op de tribune.

u011027p.jpg (10071 bytes)"Het lijkt wel of het allemaal langebaanschaatsers zijn geworden. Het gaat allemaal zo vreselijke snel", zei de veehouder, die in 1999 naar Canada emigreerde. Van Benthem was even met zijn vrouw in Nederland, omdat zijn schoonouders vorige week veertig jaar waren getrouwd. Kijkend naar het peloton glunderde Van Benthem met zijn kleine pretoogjes. "Die jongens trainen en rijden zich nog steeds helemaal het apezuur voor natuurijs. Dat was in mijn tijd ook al zo. Het schaatsen op kunstijs blijft surrogaat." Wellicht denken de schaatsers in het peloton daar tegenwoordig anders over. Iedereen is serieuzer voor de sport gaan leven. Ook winnaar Rozendaal. "Ik heb er alles voor over om beter te worden. Dit jaar heb ik veel kracht- en looptraining gedaan. Ja, ik heb er een volledige dagtaak aan. Gelukkig heeft het nu al zijn vruchten afgeworpen", sprak de kopman van TVM. Met een krachtsinspanning die zelfs voor marathonbegrippen uniek was, trok Rozendaal de wedstrijd naar zich toe. Met nog 600 meter te gaan trok hij zelf de eindsprint aan. Niemand wist hem in te halen.

grethasmit0102.jpg (10862 bytes)Bij de vrouwen ging de vriendin van Rozendaal, Greta Smit, met de zege aan de haal. De Nefit-rijdster uit Rouveen maakte evenals vorig week in Utrecht veel indruk op haar collega's. Ze reed eerst het peloton en vervolgens een kopgroep van tien vrouwen aan gort. Smit soleerde in de finale naar haar tweede seizoenzege. Daniëlle Bekkering finishte als tweede voor Petra de Boer-Grimbergen. Smit was vorige week ook al de sterkste in de openingsmarathon in Utrecht.

© ANP / JZIS, 27-10-01

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl