2e wedstrijd Essent Cup - Utrecht - 20 oktober 2001

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

Heideman pakt eerste marathonzege; Greta Smit wint eerste vrouwenmarathon

heideman.jpg (6055 bytes)De seizoenstart verliep allerminst vlekkeloos voor Jan Maarten Heideman. De onklopbaar geachte Wehkamp-rijder uit Oldebroek moest het steeds zonder overwinning stellen. Rob van Meggelen, de winnaar van de openingsmarathon, en Miel Rozendaal kaapten de dagzeges voor de neus van van de grote verliezer weg. In Utrecht, waar zaterdag de tweede schaatsmarathon van de KNSB/Essent-competitie werd verreden, stelde de veelvraat van voorgaande jaren weer orde op zaken.

Heideman schreef de wedstrijd vrij eenvoudig op zijn naam. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van veertien man. Miel Rozendaal en René Ruitenberg werden respectievelijk tweede en derde. Rozendaal behoudt de leiding in het klassement.

Met een explosieve eindsprint bevrijdde Heideman zichzelf en zijn ploeggenoten van een geweldige frustratie. Niemand had verwacht dat hij zou winnen. Vorige week in Amsterdam reed de tweevoudig winnaar van de KNSB-cup als een lamgeslagen vogeltje over het ijs. Slechts dertig rondjes hield hij het vol. "Dit is me nog nooit gebeurd. Ik kon het hoge tempo niet aan. Mijn benen blokkeerden. De oorzaak van mijn inzinking weet ik niet", sprak Heideman toen teleurgesteld.

Op het schuurpapierachtige ijs van de Vechtsebanen voelde Heideman zich weer de oude. Eerst schaatste hij zeer beheerst mee in het peloton en in de tweede helft van de race ijlde hij over de piste alsof de duvel hem op de hielen zat. Samen met dertien schaatsers ontsnapte hij na zestig ronden uit het peloton. De kopgroep van veertien man, onder wie Michaud, Rozendaal en Van der Veen, slaagde in haar opzet; een voorsprong van vierhonderd meter op de rest van peloton.

Voor de achterblijvers was het pleit toen al beslecht. De koplopers controleerden de koers voorbeeldig. Duidelijk was dat de winnaar van de marathon van Utrecht uit de kopgroep moest komen. Heidemans ploeggenoot, Haico Bouma, hield in de finale het tempo hoog. Met nog een ronde te gaan nestelde Heideman zich op kop. Niemand wist hem te achterhalen.

"Een enorme opluchting", omschreef Heideman zijn 33e overwinning op kunstijs. "Ik twijfelde zaterdag in Amsterdam aan mezelf. Ik had voor de race last van faalangst. Ik dacht nog: ik kan helemaal niet meer schaatsen. Toch wist ik dat er niets ergs met me aan de hand kon zijn. De medische tests van de afgelopen weken waren steeds goed. Nu ik eindelijk weer een triomf heb behaald, weet ik dat er meer zullen volgen."

grethasmit0102.jpg (10862 bytes)Bij de vrouwen ging de zege naar Greta Smit. De Nefit-rijdster uit Rouveen maakte veel indruk op haar concurrentes. Ze dubbelde na een lange solo het peloton. Linda Verdouw eindigde als tweede, Petra de Boer-Grimbergen was derde.
Smit, die vorig seizoen de KNSB-cup veroverde, wil binnenkort een test bij het langebaanschaatsen doen. "Ik wil een 5 kilometer schaatsen. Ik heb negen jaar terug voor het laatst die afstand gereden. Hopelijk kan ik mijn persoonlijke toptijd van 7.53 aanzienlijk verbeteren. Nee, Olympische aspiraties heb ik niet. Ik schaats de 5 kilometer puur voor mijn lol", aldus Smit.

© ANP, 20-10-01

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl