Sponsors niet bij persconferentie Marathon

Het bestuur van de Vereniging Marathon Sponsoren zal haar leden oproepen morgen niet te verschijnen op de perspresentatie voor het komend seizoen. De ploegen zullen de wedstrijd in Alkmaar beschouwen als een "normale" wedstrijd. Ondanks zalvende woorden over constructieve samenwerking is het sectiebestuur Marathon van de KNSB niet bereid de sponsors tegemoet te komen bij een aantal concrete punten waarvan de KNSB weet dat ze binnen de kring van sponsors heel gevoelig liggen. Een dergelijke houding draagt volgens het bestuur van de VMS niet bij aan de oplossing van de problemen die op de gezamelijke weg liggen.

Alle door de teams aangedragen punten zijn door het sectiebestuur van tafel geveegd. Voor alle duidelijkheid wat betreft de vergoedingen die worden gevraagd door de KNSB: het gaat de sponsoren niet om de f 250,- voor een toegangskaartje of de f 50,- voor het persbuffet. Het gaat om het principiele probleem dat dit soort maatregelen zonder enige vorm van overleg eenzijdig door de sectie worden opgelegd. Dit getuigt van minachting en botst met het model van constructieve samenwerking op basis van respect, goed luisteren en gelijkwaardigheid, zoals het sectiebestuur zegt voor ogen te hebben. Wat betreft de datum voor het open NK in Zweden (op de openingsdag van de Olympische Spelen) deelt het sectiebestuur de bezwaren van de sponsors "van harte" maar ziet men geen mogelijkheden deze misser recht te zetten.

Via het instellen van een commissie van "wijze mannen" onder voorzitterschap van de heer A.L. ter Beek had de VMS gehoopt alle problemen voor nu en in de nabije toekomst op te kunnen lossen. Ook dit voorstel wordt door het sectiebestuur van de hand gewezen.

Interim-voorzitter Jaap Stalenburg van de VMS voelt zich gekrenkt dat de wensen van zijn belangenvereniging door het sectiebestuur van tafel zijn geveegd. "Ze zien ons als kleuters. We mogen niets zeggen en niets uitvoeren. Schandalig is het." De VMS heeft maandag een werkgroep in het leven geroepen die de relatie tussen schaatsbond, sponsors, schaatsers en ploegleiders had moeten verbeteren. De commissie van wijze mannen staat onder voorzitterschap van voormalig minister van Defensie Relus ter Beek. De sectie marathon negeert echter de nieuwe werkgroep.

"Onbegrijpelijk vind ik dat", reageert Stalenburg. "Een man als Ter Beek heeft bij het allroundschaatsen als voorzitter van de Vereniging Professioneel Schaatsen heel nuttig werk verricht. Daar moet je gebruik van maken. Maar de sectie marathon ziet dat blijkbaar anders. Toch laten we ons niet uit het veld slaan. De werkgroep gaat voor de komende vier jaar gewoon een beleidsplan opstellen. Dat is ook wel mogelijk zonder medewerking van het sectiebestuur."

Voorzitter Peter Leegwater van de sectie marathon wil pas woensdag op de persconferentie in Alkmaar commentaar geven op het conflict tussen de KNSB en de VMS.

© ANP/VMS, 09-10-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl