Angenent wil profsectie buiten KNSB

Het idee kwam van Henk Angenent. De Elfstedentochtwinnaar was tijdens de Tour de France van 1997 als gast uitgenodigd bij de wielerploeg van TVM. De beroemdste spruitjeskweker van Nederland diende een verzoek bij president directeur Arjan Bos van TVM in om een marathonschaatsteam op te zetten.

De nieuwe ploeg werd donderdag voor het eerst aan de pers gepresenteerd. De locatie was op een boot, op het IJsselmeer, nabij Stavoren. De ploeg van Angenent bestaat het komende seizoen uit Miel Rozendaal, Lammert Huitema en Peter Baars. Volgens coach Pascal Vergeer is zijn vriendenploeg 'een absoluut topteam'. Hij verwacht veel overwinningen te behalen. "We hebben al het mogelijke gedaan om goede prestaties neer te kunnen zetten. Iedere week trainden we twee keer in groepsverband. Voor marathonbegrippen is dat uniek."

Angenent, die twee jaar onder contract stond bij Frisia, noemt de nieuwe aanpak binnen het TVM-team verfrissend. "Door veel samen te trainen, leer je elkaar beter kennen. In andere teams zag je elkaar een zomer lang niet. Pas als het winter werd, trok je weer met je ploeggenoten op. Je wist dan helemaal niet of ze wel goed hadden getraind. Daar is nu geen sprake meer van."

Ondanks de professionele opzet van het TVM-team deed Angenent afgelopen zomer niet aan alle activiteiten mee. Hij liet een trainingskamp in Italië schieten. "Ik kan niet altijd weg van de boerderij. Ik blijf als boer werkzaam, dat geef ik niet op." Angenent verwacht dat er over een paar jaar alleen nog maar beroepsschaatsers in het peloton zullen rondrijden. "Er wordt steeds meer geld in de marathonsport gepompt. De KNSB weet daar niet zo goed mee om te gaan. Ze kunnen niet eens een fatsoenlijke wedstrijdkalender samenstellen. Ik acht de tijd rijp dat er een profsectie wordt opgericht. Per seizoen moeten er dan zo'n vijftig wedstrijden worden georganiseerd. De sponsors kunnen zo'n circuit makkelijk zelf financieren, dat kan wel buiten de schaatsbond om."

© ANP, 27-09-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl