KNSB: "Wij niet de oorzaak van afgelasting SWM-Marathon"

Het Algemeen Bestuur van de KNSB heeft kennisgenomen van berichten in de media en via diverse aangesloten verenigingen dat de door de Stichting Winter Marathon (SWM) beoogde organisatie van een marathonwedstrijd op natuurijs in de omgeving van Salt Lake City ten tijde van de Olympische Winterspelen volgend jaar februari geen doorgang zal vinden. Volgens de Stichting Winter Marathon heeft zij deze wedstrijd moeten annuleren als gevolg van tussenkomst van de KNSB.

Het Algemeen Bestuur van de KNSB heeft gemeend de werkelijke gang van zaken rond deze schaatsmarathon in Amerika op een rij te moeten zetten.

Op 10 oktober 2000 meldde SWM-voorzitter Aart Koopmans tijdens de marathonpersconferentie dat de SWM tijdens de Olympische Spelen in de omgeving van Salt Lake City voornemens was om een marathon te gaan organiseren. Hierover was voorafgaande aan deze persconferentie geen overleg geweest met de KNSB.

Door de KNSB is daarop met haar Amerikaanse zusterorganisatie contact opgenomen om te informeren of zij bekend was met, en mogelijk betrokken was bij een eventueel door de SWM te organiseren marathonwedstrijd. Zowel de vice-president van US Speed Skating, als de directeur van het SLOC, eindverantwoordelijke voor het schaatsen tijdens de Winterspelen, hebben de KNSB daarop laten weten, dat zij in een persoonlijk contact met vertegenwoordigers van de SWM hadden gemeld geen goedkeuring te geven aan, noch medewerking te verlenen bij de organisatie van een door de SWM in de Verenigde Staten te organiseren marathonwedstrijd.

Mei 2001. Nadat door de Stichting Winter Marathon aan het Sectiebestuur Marathon van de KNSB was gevraagd de wedstrijd op 24 februari in de Verenigde Staten op de wedstrijdkalender te plaatsen, heeft de KNSB op verzoek van het Sectiebestuur nogmaals bij US Speed Skating geïnformeerd naar de eventuele betrokkenheid van haar Amerikaanse zusterorganisatie c.q. één van haar aangesloten (ijs)verenigingen bij de voorgenomen organisatie van deze SWM-marathonwedstrijd. Opnieuw ontving de KNSB als reactie dat de Amerikaanse schaatsbond, noch een van de bij haar aangesloten verenigingen op enigerlei wijze betrokken was, dan wel wilde zijn bij deze door de Stichting Winter Marathon voorgenomen marathonwedstrijd.

Het Algemeen Bestuur van de schaatsbond betreurt het buitengewoon dat door woordvoerders van de Stichting Winter Marathon de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond publiekelijk wordt verweten als zou de KNSB de oorzaak zijn van het niet doorgaan van dit breed aangekondigde evenement ten tijde van de Winterspelen.

De Stichting Winter Marathon is lid van de KNSB, en is er als zodanig van op de hoogte dat zij voor het organiseren van schaatswedstrijden buiten de Nederlandse grenzen via de KNSB bij buitenlandse zusterorganisaties om toestemming en medewerking dient te vragen.

Zelfs waar de SWM in deze kwestie deze normale procedure niet heeft gevolgd, is het de KNSB geweest, die de positie van de SWM, als lid van de KNSB, bij de Amerikaanse schaatsbond heeft aangegeven, maar verder geen enkele invloed heeft kunnen hebben op de besluitvorming.

Het Algemeen Bestuur van de KNSB moet concluderen dat haar geheel ten onrechte verwijten worden gemaakt, en erger, dat de hele affaire de professionalisering van de marathonsport niet ten goede komt.

KNSB, 14-09-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl