25e Alternatieve Elfstedentocht

Kuopio - Finland - 3 maart 2001

Heideman winnaar Alternatieve Elfstedentocht; Petra de Boer wint 100 km

Uitslag : Heren - Dames

Marathonrijders hebben masochistische trekjes. Zelfs in een schaatsontwikkelingsland als Finland is dat bekend. "Zij die van zelfmarteling houden kunnen deelnemen aan de 200-kilometerwedstrijd", staat er in de VVV-folder van Kuopio. Zaterdag stonden daar alleen maar Nederlandse deelnemers op de startlijst van de alternatieve Elfstedentocht (rectificatie). Jan Maarten Heideman was de beste. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van vijf man. Miel Rozendaal en Bert Jan van der Veen werden tweede en derde.

Drama en heldendom op alternatief ijs, het schaatspeloton doet er graag aan mee. Vorig jaar tijdens de 24e editie van de alternatieve Elfstedentocht werd er massaal pijn geleden. In de felle vrieskou liepen velen bevroren lichaamsdelen op. Zaterdag was daar geen sprake van. De temperatuur bleef tijdens de race net onder het vriespunt steken. Desondanks hadden de bikkels het moeilijk. Hoe zwaar de tocht was, bleek aan de finish. Veertien van de 42 gestarte A-rijders kwamen geradbraakt over de finish. Het geweeklaag op het Kallavesiemeer werd aangewakkerd door sneeuw en wind. De een had pijn in zijn rug, een ander klaagde over kramp in de benen, een volgende jammerde over zijn zoveelste valpartij.

Ook de winnaar voelde zich meer dood dan levend. "Dit was verreweg de zwaarste wedstrijd van het seizoen. Gelijk vanaf het begin kozen zeven schaatsers de aanval. We hebben tot halverwege de race als gekken moeten rijden om hen te achterhalen. Dat brak ons later allemaal op", hijgde Heideman, die eerder dit jaar de KNSB-Cup en de zesdaagse won. Favorieten als Jan Eise Kromkamp (griep), Lammert Huitema (val) en Piet Kleine (rugblessure) volbrachten de tocht niet. "Zonde", sprak Kleine. "Ik heb mijn carrière als marathonschaatser nu net zo afgesloten als toen ik begon. Tijdens mijn eerste wedstrijd hier in Kuopio ben ik ook na 60 kilometer afgestapt."

Na 110 kilometer viel de beslissing in de koers. Ditmaal lieten negen schaatsers, onder wie Van Meggelen, Van der Veen, Heideman en Rozendaal hun avontuurlijke neigingen de vrije loop. De achterblijvers werden op een achterstand van ruim zes minuten gezet. Uiteindelijk werd de omvangrijke kopgroep behoorlijk uitgedund. Hotze Zandstra was de eerste die afviel. Hij trapte zijn linkerschaats kapot. "Blijkbaar heb ik teveel kracht. Het mechanisme van de klapschaats was helemaal ontzet. Niemand had vandaag verwacht dat ik nog zo goed zou presteren", gniffelde Zandstra. In de vluchtgroep van de vijf overgebleven rijders onstond lange tijd een vorm van verbroedering. Demarreren was er niet meer bij. Op degene die viel, werd gewacht.

Alleen in de laatste omloop van tien kilometer gingen de remmen los. De NUON-ploeg met Van Hest en Van Meggelen en het Slager-team met Rozendaal en Van der Veen beloerden hun prooi en bestookten Heideman vervolgens met demarrages. Heideman gaf geen krimp en stuurde het op een eindsprint aan. Ondanks een groot aantal misslagen toonde de fysiotherapeut uit Oldebroek daarin zijn kwaliteit. "De coördinatie na zes uur schaatsen is in zo'n sprint helemaal weg. Ik reed met twee zwabberbenen naar de eindstreep", kreunde de vermoeide Heideman, die nog nooit eerder een wedstrijd over 200 kilometer won. "Deze zege blijft nog lang in mijn geheugen staan. Als je zo'n monstertocht wint, verbleken al die andere zeges van me. Onbeschrijfelijk mooi is dit." Miel Rozendaal, die net als in de Oostenrijkse alternatieve Elfstedentocht tweede werd, vond dat Heideman zeer terecht had gewonnen. "Hij was vandaag verreweg de beste. Hij pareerde elke aanval. Als je dat kunt ben je een groot schaatsenrijder."

Bij de vrouwen ging de zege in Kuopio naar Petra de Boer. De Boer versloeg in de sprint Wendy Vergeer. Linda Verdouw eindigde derde.

ANP, 03-03-01


Rectificatie: Dat er alleen maar Nederlanders deelnamen blijkt achteraf niet juist. Er reden ook nog 12 Finse rijders mee, waarvan Antero Kotijärvi en Kalle Valtonen als eerste en derde bij de veteranen eindigden (13e en 18e in de algehele rangschikking), waarmee van harte proficiat (met dank aan Erno Järvinen (33e)).

Uitslag : Heren - Dames

Meer info: www.finlandicemarathon.net

Redactie, 16-03-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl