2e Alternatieve Elfstedentocht in Japan (24-02-2001)

Roel Hessing en Tonny van Vliet,

Nederlandse schaatsambassadeurs in Japan.

Vorig jaar was de SWM met ca. 500 schaatsenthousiasten op reis naar Japan om het "evangelie " van het marathonschaatsen te verbreiden. Een sportief succes met Piet Kleine als de grote winnaar. Nog nooit is een land zo snel bekeerd tot onze tak van sport. Ook in 2001, en nu geheel op eigen kracht, organiseerden de Japanners de "tocht der tochten" op het prachtige natuurijs van het Akanmeer op Hokkaido, het meest noordelijk gelegen eiland van Japan. Zelfs Hiroshi Hatanaka, de baas van de Japanse schaatsbond was uit Tokio overgevlogen en liet de Tokyo Trofee, z’n jaarlijks grootste kunstrij-evenement dat in hetzelfde weekend werd gehouden, aan anderen over. Tevens was de gevolmachtigd minister van Nederland dhr. Robert Milders aanwezig om de Nederlanders aan te moedigen.

Ruim 350 Japanners deden zaterdag 24 februari aan de 2e Alternatieve Elfstedentocht van Japan mee. Roel Hessing en Tonny van Vliet van de Viks Parketploeg uit Driemond, 2 getalenteerde B-rijders schreven, schandalig genoeg, uit veiligheidsoverweging in voor de recreatieve toertocht want onze sectie marathon had zich weer eens van haar "beste" zijde laten zien door deelname aan de wedstrijd te verbieden. Als in deze sectie de hormonen op hol slaan worden er, op kosten van de bond, dure expedities op touw gezet naar "scheve schaatsgebieden" die nimmer tot enige rechte schaatsbewegingen hebben geleid. Deze, voor de KNSB, kostenloze marathonschaatspropagandareis moest uiteraard weer eens geboycot worden.

Dank zij de inzet van Roel en Tonny zijn de Japanners nog marathonenthousiaster geworden dan zij al waren. Drie dagen lang hebben de beide B-rijders (Roel is sportinstructeur bij de landmacht) les gegeven aan groepjes Japanners in de leeftijd van 7 tot 25 jaar. Het was verbijsterend te zien hoe een jongetje van 11 jaar, 33 km. lang, in staat bleef om een peloton van ca. 10 schaatsers te volgen bij een snelheid van ruim 30 km. per uur.

Japan is absoluut een land met marathon-potentie. Om moeilijkheden met de KNSB te voorkomen startten Roel en Tonny in de toertocht. 200 km. Dit bleek voor de meeste Japanners nog wel iets te veel en na 180 km haalden de beide Nederlanders zelfs de overgebleven Japanse wedstrijdrijders in terwijl ze veel later gestart waren. Voor die deelnemers een reden om de lokale organisatie te verzoeken de "Oranda’s" alsnog tot winnaars uit te roepen omdat het tegen het Japanse eergevoel was om de lauweren in ontvangst te nemen als men door later gestarte tourrijders is ingehaald.

De lokale organisatie, het gouvernement van Hokkaido en de Japanse schaatsbond besloten ter plaatse om in 2002 wederom een "Alternatieve " te organiseren. Of er Nederlanders bij zullen zijn hangt van de "wijsheid" van de sectie Marathon van de KNSB af. Roel en Tonny hebben genoten. Per JAL Businessclass gevlogen naar het land van de rijzende zon kregen zij een filmsterrenbehandeling. Een grote limousine stond op de luchthaven op ze te wachten en een peloton buigende personeelsleden van het *****Emerald Hotel, met directeur Damian Takanada voorop stond hun al voor het hotel op te wachten. Tonny werd tot winnaar uitgeroepen omdat zijn schaats, na 200 km. net iets eerder over de finish ging dan die van Roel. De grootste winst ging echter naar het Marathonschaatsen. We hebben er ruim 350 enthousiaste beoefenaren bij.

SWM, 27-02-01
(tzt te lezen in Marathon Magazine)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl