Geen chip in alternatieve Elfstedentocht

De chip werd een flop. De organisatoren van de alternatieve Elfstedentocht hebben hun belofte niet waar kunnen maken. Alle toer- en wedstrijdschaatsers zouden tijdens de 200 kilometer lange tocht op de Oostenrijkse Weissensee een chip dragen.

Het nieuwigheidje moest onder meer het stempelen overbodig maken. Maar de chip werd niet geïntroduceerd. "Er waren technische problemen. We durfden het nog niet aan", verklaarde organisator Aart Koopman het fiasco. De chip zou verpakt worden in een creditcard en moest overal langs het parcours een signaal afgeven naar een centraal punt. Alle informatie van de schaatsers, zoals gemiddelde snelheid, klassering, tijd en afstand zou gelijk na de finish door een computer worden verwerkt.

Het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden was zelfs op de Weissensee om kennis te maken met het nieuwe systeem. "Jammer dat we het niet in de praktijk konden aanschouwen. We willen in onze tocht ook graag van zulke aanvullende voorzieningen gebruikmaken. Maar dat betekent niet, dat wij het stempelen willen afschaffen. Dat blijft gegarandeerd gehandhaafd. Het hoort bij het karakter van de tocht", zei voorzitter Henk Kroes.

Desondanks ziet Kroes veel voordelen in het dragen van een chip. "De uitslagenlijst zal veel sneller klaar zijn en je sluit daarin fouten uit." Tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997 maakte het bestuur een kardinale fout door Baukje Bron als vierde vrouw te klasseren. De Friezin werd echter derde en kreeg pas ruim een week na de Elfstedentocht haar bronzen medaille aangereikt.

ANP, 02-02-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl