Voldoende ijsdikte in Zweden

Ondanks een late start van de winter in het noorden van Europa zijn er nu volop schaatsmogelijkheden. Van alle kanten bereiken ons berichten over tochten, wedstrijden en trektochten onder leiding van gidsen. Op sommige plaatsen ligt meer dan 25 cm ijs. Daarmee ziet het er naar uit dat ook alle geplande wedstrijden voor februari door kunnen gaan. Zweedse en Nederlandse marathonrijders zullen hieraan deelnemen.

De eerste is de Siljansskrinnet bij Mora 30, 60 en 90 km op zaterdag 10 februari. Daarna volgt de Vikingarännet van Uppsala naar Stockholm (een recht traject van ca. 80 km) op zondag 18 februari (inschrijving tot 7 februari). Dan zijn er nog steeds de meerdaagse trektochten over de Zweedse meren elk weekend in februari en maart. Als het ijs verder groeit kun je zelfs op zee schaatsen voor de archipelkust van Stockholm. Kortom schaatsmogelijkheden te over in Zweden.

Voor alle schaatsactiviteiten zijn er arrangementen met de SAS, de Scandinavische luchtvaartmaatschappij. Twee uur vliegen en je bent dicht bij het schaatsijs. Wacht niet te lang want de belangstelling is steeds groter. Meer informatie: www.almgrens.nl en www.zweedsschaatsavontuur.nl

Fred Geers, 26-01-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl