16e KNSB-Cup Marathon - Utrecht

21 januari 2001

Henk Angenent winnaar in Utrecht; Gretha Smit weer superieur

Henk Angenent heeft zondagavond in Utrecht de zestiende marathon voor het KNSB-klassement op zijn naam gebracht. De Elfstedentochtwinnaar versloeg Erik Hulzebosch en Miel Rozendaal in de eindsprint. Lijstaanvoerder Jan Maarten Heideman viel uit wegens een braam op een schaats. De snelle Fransman Cedric Michaud ging in de finale hard onderuit. Hij liep een hoofdwond op.

De marathonschaatsers hebben na de kleine natuurijsperiode nauwelijks rust gekend. Het afgelopen weekeinde kwamen daar nog twee marathons op kunstijs bij. De Fransman Cedric Michaud won zaterdag in Amsterdam, Elfstedenwinnaar Henk Angenent zondag in Utrecht. De twee klassementstoppers Jan Maarten Heideman en Miel Rozendaal vielen beiden een keer uit met materiaalpech. Desondanks blijft Heideman lijstaanvoerder.

Op de semi-overdekte baan in Utrecht konden de rijders zich beter uitleven dan in Amsterdam. Alle schaatsen, behalve die van Heideman, bleven scherp, waardoor de wedstrijd in een levendig karakter kreeg. Constant werden vluchtgroepjes geregistreerd, opgezet door Rozendaal. Maar de aanvallende rijstijl van de grote verliezer van Amsterdam leverde lange tijd geen rendement op.

Tien ronden voor het einde had hij het geluk aan zijn zijde. Heideman kreeg een braam op de schaats en moest de race staken. "Een rotgevoel. Maar vandaag waren er gelukkig geen bonuspunten te verdienen. Dat was mijn geluk."

Angenent maakte grote indruk op zijn concurrenten. Hij ontsnapte 23 ronden voor het einde uit het peloton en werd niet meer achterhaald. De Fransman Michaud probeerde de vluchter in de kraag te pakken, viel en werd met een brancard van het ijs gehaald.

Bij de vrouwen won Gretha Smit de veertiende wedstrijd van de KNSB-competitie. De marathonschaatsster uit Rouveen had een ronde voorsprong op het peloton. Smit boekte haar elfde seizoenzege en verstevigde de leiderspositie in het algemeen klassement aanzienlijk. Haar zus Jenita Hulzebosch-Smit toonde zich de snelste in de massasprint van de grote groep en werd tweede voor Linda Verdouw.

ANP, 21-01-01

Uitslagen: Dames - Heren A - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl