Gewestelijk Gronings Kampioenschap op natuurijs
Winsum - 19 januari 2001

Groningse titel voor Herwin Huisman

Op het kunstijs gaf Herwin Huisman dit seizoen al eens zijn visitekaartje af tijdens een schaatsmarathon die meetelt voor de KNSB Cup. Hij werd in Haarlem tweede achter Renť Ruitenberg. Vrijdagavond won de 21-jarige boerenzoon uit Kielwindeweer op de Winsumer IJsbaan het Gronings kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs. Hij won voor ongeveer tweehonderd bezoekers de sprint van Rudi Groenendal en Koeno Mulder, die respectievelijk tweede en derde werden.
Ruim twintig mannen meldden zich gisteravond in Winsum. Er waren enkele ontsnappingen, waaronder die van Piet Hylkema. Hylkema reed enkele ronden voor het peloton aan tot groot plezier van een groot aantal leerlingen van de basisschool in Winsum waar de schaatser voor de klas staat. Tien mannen maakten zich in de finale op voor de eindsprint, waarin Huisman zich royaal de sterkste toonde. Hij onttroonde Rudi Groenendal die in 1996 de laatste gewestelijk kampioen op natuurijs was.

Bij de vrouwen behaalde DaniŽlle Bekkering uit Den Ham het kampioenschap. Miranda van der Haring uit Groningen legde beslag op de tweede plaats. Hillie van der Wal uit Groningen werd derde.

Albert Bakker uit Scharmer ging bij de veteranen met de titel aan de haal.

Nieuwsblad van het Noorden / RTV Noord, 20-01-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl