Noordlaren laat Veenoord kansloos

Als het aan voorzitter Jan Geert Veldman van de ijsclub Hondsrug in Noordlaren ligt, heeft concurrent Veenoord voor het laatst als eerste in het seizoen een marathon op natuurijs gehouden. Volgend seizoen komt daar verandering, voorspelde Veldman woensdag.

Volgens de voorzitter is Veenoord kansloos. "Wij kunnen de baan hier veel eerder met water besprenkelen dan in Veenoord. De sintelbaan moet daar door de vorst eerst hard worden, alvorens er met de tractor en giertank overheen gereden kan worden. Dat kost veel tijd. Wij hebben een asfaltbaan en als het vriest kunnen we meteen gaan sproeien", zei Veldman.

"We hebben de smaak nu te pakken", vertelde Veldman. "Naast het veroveren van een schaatsprimeur willen we in de toekomst ook een schaatsklassieker op het Zuidlaardermeer organiseren. Ons dorp met 700 inwoners krijgt hierdoor veel meer aanzien en daar is het ons allemaal om begonnen." Bij de marathon in Noordlaren waren woensdag 1500 toeschouwers aanwezig.

IJsvereniging Nieuw Amsterdam/Veenoord hield al dertien maal als eerste club een schaatsmarathon op natuurijs. Zij was 23 december vorig jaar ook weer de eerste deze winter.

ANP, 17-01-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl