Heideman wint ook 2e marathon op natuurijs

Even hadden de marathonrijders op natuurijs gestaan. Op 23 december zwierden en zwaaiden ze over een ondergespoten sintelbaan in het Drentse Veenoord. Ruim drie weken later keerden de mannen van de lange adem weer terug naar het natuurijs.

In het Groningse Noordlaren won Jan Maarten Heideman de tweede natuurijsmarathon van dit seizoen. De schaatser uit Oldebroek, die ook in Veenoord zegevierde, toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van elf man. Rob van Meggelen en Erik Hulzebosch werden tweede en derde.

foto: Meijco van Velzen (meer foto's)

In Noordlaren was de ondergrond waarop het ijs lag anders dan in Veenoord. Op een asfaltbaan van 333 meter hadden de wakkere bestuursleden van ijsvereniging De Hondsrug met een giertank zo'n 100.000 liter water gesprenkeld. Dat leverde een groot voordeel op, niemand zakte er doorheen.

Voor Henk Angenent een hele geruststelling. De Elfstedenwinnaar van 1997 hield dinsdag tijdens een trainingsrit op natuurijs zijn sokken niet droog. Twee keer zakte hij er doorheen. "We zijn inderdaad een beetje gek. Maar als er natuurijs ligt, wil ik er op schaatsen ook."

Angenents ploeggenoot Rene Ruitenberg was voor de wedstrijd in Noordlaren ook lyrisch over het schaatsen op natuurijs. "Kicken", omschreef hij het gevoel. Twee minuten na de start bedacht hij zich. "Balen. Ik strandde vandaag in een molshoop. Er lag allemaal zand op het ijs, waardoor ik ontelbare bramen op mijn glij-ijzers opliep. Verder schaatsen was onmogelijk. Schaatsen om natuurijs is niet altijd mooi."

Zonder Ruitenberg vervolgden vijftig deelnemers, waarvan 36 uit het A-peloton, hun weg. Na een kwartier ontsnapten acht rijders uit de grote groep, onder wie Angenent, Van der Veen, Van Meggelen en Heideman. De koproep dubbelde in korte tijd het peloton. De schaatsers Van Oosterom, Van de Wetering en Groenendal haalden die stunt even later ook uit, zodat de kopgroep tot elf man groeide.

foto: Meijco van Velzen (meer foto's)

Omdat de koplopers de wedstrijd vervolgens voorbeeldig controleerden, was het duidelijk dat de winnaar uit de vluchtgroep moest komen. In de slotfase hield Heidemans ploeggenoot Van Oosterom het tempo hoog. Niemand kon meer ontsnappen. De kopman zelf zette als eerste de eindsprint in en gaf zijn voorsprong van twee meter niet meer uit handen.

Heideman tekende in Noordlaren zijn tiende seizoenzege bij. Hij was weer eens een gelukkig mens. "Ik krijg van elke wedstrijd op natuurijs een blij gevoel. Prachtig. Je kunt hier niet naar toe pieken. Je moet alleen proberen jezelf op natuurijs in vorm te schaatsen. Hopelijk wordt het Nederlands kampioenschap over een paar dagen uitgeschreven. Ik ben er nu klaar voor."

Zijn grootste rivaal in het gevecht om de KNSB-cup, Miel Rozendaal, was niet in Noordlaren aanwezig. "Doordat ik me nu te barsten rijd, hoopt hij zijn slag op kunstijs te slaan. Ik vind het allemaal best als het maar lang blijft vriezen. Want dan stellen die wedstrijden op kunstijs niet veel meer voor," lachte de veelvraat, die dit seizoen acht overwinningen op kunstijs boekte en leider is in het KNSB-klassement.

ANP, 17-01-01

uitslag


www.MARATHONSCHAATSEN.nl