Open NK in Oostenrijk op de tocht

Het open Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op de Oostenrijkse Weissensee gaat mogelijk niet door nu zich de komende dagen een vorstperiode in Nederland aandient. De titelstrijd zou op 27 januari worden gehouden.

Vice-voorzitter van de marathonsectie van de KNSB, Jan Keijzer, noemt de wedstrijd in Oostenrijk overbodig zodra er in Nederland voldoende sterk ijs ligt. "Oostenrijk is een leuk alternatief, maar er gaat niets boven schaatsen in eigen land. Als de ijstoestand het toelaat proberen we eerst hier een locatie voor het NK te vinden."

Het zou de eerste keer in elf jaar zijn dat het open NK in Oostenrijk door een vorstperiode in Nederland komt te vervallen. De korte tijdsduur tussen beide evenementen is daarvan de oorzaak. Het is de vraag of de marathonschaatsers begin februari wel naar de Weissensee gaan. Op 2 februari staat daar de 200 kilometer lange alternatieve Elfstedentocht op het programma.

"Die wedstrijd laat ik dan ook schieten", zei Elfstedenwinnaar Henk Angenent zaterdag vastbesloten. "Bij sterk ijs wil ik eerst de schaatsklassiekers in eigen land afwerken. In 1996 hebben we dat voor het laatst gedaan. Een jaar later werden we verrast door de Elfstedentocht. Behalve de Hollands Venetië Tocht in Giethoorn ging daar toen geen enkele klassieker aan vooraf."

Angenents ploegleider Jos Niesten, twee keer winnaar van de 200 kilometer lange Rottemerentocht, vindt het logisch om niet naar Oostenrijk te gaan. "Geen enkele marathonschaatser zit daar nu op te wachten. Ze vinden het allemaal een ver-van-mijn-bedshow en zo is het natuurlijk ook als we hier ijs hebben. Voor Aart Koopmans, die in feite alle wedstrijden op de Weissensee organiseert, vind ik deze situatie erg vervelend. Maar de natuur kun je niet sturen. Nederlands natuurijs heeft nu eenmaal de grootste aantrekkingskracht op de rijders."

Met die stelling is Wehkamp-ploegleider Jan Wiebe Last het roerend eens. "Ik peins er niet over om naar Oostenrijk te gaan als we hier kunnen schaatsen. Onze sponsor zou dat ook niet goed vinden. Natuurijs in eigen land levert nu eenmaal de meeste publiciteit op. Als we hier in Nederland al een paar klassiekers kunnen schaatsen, moeten we Oostenrijk maar een jaartje overslaan", zei Last, de teamleider van Jan Maarten Heideman, Haico Bouma, Ruud Borst en Jan van Oosterom.

Op de natuurijskalender van de KNSB staan twaalf klassiekers genoteerd. Het zijn: Driedaagse van Ankeveen, Noorderrondrit, de 100 van Eernewoude, Veluwemeer marathon, Hollands Venetië-tocht, De ronde van Loosdrecht, Westland-marathon, Oldambtrit, USA marathon, Noordwesthoekrit, Amstelmeer-marathon en de Rottemerentocht. In 1996 werden alle klassiekers verreden.

ANP, 13-01-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl