Kleinere ploegen overleven de marathonsport niet

Het is met marathonschaatsen net als met de economie. Er zijn tijden van hoog- en laagconjunctuur. De sport van de lange afstandsmannen bevindt zich op dit moment in een hausse. De budgetten van de ploegen worden soms verdrievoudigd ten opzichte van vorig seizoen.

Teams als Frisia, TVM, Nuon, Nefit en Wehkamp werken met een begroting die tegen de miljoen gulden loopt. Voor de kleinere ploegen is er geen eer meer te behalen. Rijders uit die teams worden voor veel geld weggekocht. Bional en Slager lieten vrijdag weten niet meer aan de prijsopdrijving mee te doen. De twee sponsorploegen zeggen na dit seizoen het marathonschaatsen vaarwel. Volgens Evert Slager, directeur van Slager industriële dienstverlening, heeft hij er alles aangedaan om zijn team voor het marathonpeloton te behouden. "Ik was zelfs bereid om een fusie aan te gaan met Bional. Vorige week stond de fusie zelfs op stapel. Maar die ketste uiteindelijk af door de hoge salarissen van sommige rijders", verklaarde Slager.

Schaatsers als Miel Rozendaal (tweede in het KNSB-klassement) en Nederlands kampioen op kunstijs Bert Jan van der Veen hebben zich in de Slager-ploeg optimaal ontwikkeld. Rozendaal besefte als geen ander dat zijn marktwaarde aanzienlijk was gestegen. De schaatser uit Warmenhuizen tekende vorige maand een contract van 250.000 gulden bij TVM, waarvan Elfstedenwinnaar Henk Angenent volgend seizoen de kopman is.

Bert Jan van der Veen heeft nog geen onderdak kunnen vinden. Slager had de Fries bovenaan op het verlanglijstje van de fusieploeg met Bional gezet. "Normaal was dat geen probleem geweest. Maar Van der Veen nam een zaakwaarnemer in de hand die twee ton vroeg. Absurd natuurlijk." Slager verwacht dat Van der Veen de vogels over het net laat vliegen. "Hij krijgt geen sponsor. Alle grote ploegen hebben de samenstelling voor volgend seizoen al rond."

Bional-ploegleider Marten Hoekstra betreurt dat zijn team uiteen valt. "Na de marathon in Assen kwam directeur Bijl naar me toe. "We stoppen er mee", zei hij. Ja, dat was een klap voor me. Toch begrijp ik het allemaal wel. De rijders vragen veel te veel geld. Van der Veen konden we vorig jaar september nog voor 50.000 gulden contracteren. Dat ging niet door omdat de transferperiode net was gesloten."

Hoekstra vreest dat de kloof tussen de mindere en betere rijders in de toekomst alleen maar groter wordt. "De beroepsrijders kunnen zich helemaal op het schaatsen richten. Dat selecte groepje kan veel trainen en de rest van het peloton zal het schaatsen met de dagelijkse werkzaamheden moeten combineren. Voor de marathonsport is dat geen goede ontwikkeling. Het niveauverschil wordt te groot."

ANP, 13-01-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl