Angenent wordt fulltimeschaatser

Henk Angenent gaat zich met ingang van het nieuwe seizoen fulltime met marathonschaatsen bezighouden. De winnaar van de Elfstedentocht van 1997 stopt met koeien melken, nadat hij enkele jaren geleden al het verbouwen van spruiten had afgestoten. De 33-jarige Angenent: "Ik wil niet langer twee dingen half doen. Boeren en marathonschaatsen nekte me een beetje. Daarom kies ik voor periode van een aantal jaren voor de sport."
Angenent verhuist aan het eind van het seizoen van Frisia naar de nieuwe ploeg van TVM en wil zich als kopman bewijzen: "Je ziet wat er om je heen gebeurt. Steeds meer jongens gaan zich fulltime met de marathon bezighouden en dat merk je aan m'n uitslagen. Als je écht wilt meedoen in de top, dan kan je tegenwoordig niets anders meer aan je hoofd hebben. Het melken brak me vooral in het weekeinde op en het aantal wedstrijden wordt de komende tijd bepaald niet minder. Dus moet het boeren maar effetjes wachten."
Angenent verkoopt het merendeel van zijn koeien en verhuurt zijn melkquotum voorlopig. "Het is een hele stap, maar ik houd enkele topkoeien en blijf wel voor mezelf en één of twee andere boeren. M'n topkoeien wil ik onderbengen bij collegaschaatser en -boer Jan Dirk Corts, die een melkrobot heeft. En over een aantal jaren ga ik gewoon weer boeren."
Angenent eindigde in het lopende seizoen als vierde in de Greenery-six (zonder overwinning) en boekte in de strijd om de KNSB Cup pas één zege. In het Nederlands kampioenschap op kunstijs in Groningen werd hij vijfde.

Algemeen Dagblad (13-01-01)
(met dank aan Hans Wilbrink)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl