De Smelt Marathon - Assen

12 januari 2001

Michaud wint 13e KNSB-Marathon

Jan Maarten Heideman deed vrijdag in Assen zijn uiterste best om zichzelf moed in te praten. Na afloop van de dertiende KNSB-marathon zei hij dat de schaatscompetitie nog lang niet is afgelopen. De lijstaanvoerder had tijdens de race over honderd ronden zijn oranje leiderspak een beetje af zien rafelen. Heideman finishte als vijfde en dat was ver beneden zijn stand.

De wedstrijd werd gewonnen door Cedric Michaud. De Fransman toonde zich de snelste in de massasprint. Miel Rozendaal en Bert Jan van der Veen, de Nederlands kampioen op natuurijs, finishten respectievelijk als tweede en derde. De race over honderd ronden kende een zeer eenzijdig verloop. Dat kwam hoofdzakelijk omdat de toppers van het klassement elkaar nauwlettend in de gaten hielden.

Met nog acht wedstrijden te gaan zijn er maar liefst zes schaatsers die kans maken op de KNSB-beker. Heideman leidt met 213.5 punten. Miel Rozendaal en Bert Jan van der Veen hebben een achterstand van respectievelijk 10 en 29 punten.

De omstandigheden op de semi-overdekte kunstijsbaan in Assen waren te mooi. Constant noteerde het peloton rondentijden van 32 seconden. Door de hoge snelheid van de grote groep werd er bijna geen enkele serieuze ontsnapping geregistreerd. Pas in de finale nam Henk Angenent de grootste ontsnapping voor zijn rekening. De Elfstedenwinnaar liep een halve ronde uit. In de laatste tien ronden wist Angenent bijna zijn voorsprong te behouden. Maar het jagende peloton vatte de waaghals op het laatste moment in de kraag.

In de slotronde brachten de knechten van Rozendaal hun kopman in stelling. Dat lukte aardig. Alleen reed Michaud hem op het laatste rechte stuk voorbij.

Gretha Smit ook de sterkste in Assen

Gretha Smit heeft vrijdag de twaalfde marathonwedstrijd van de KNSB-competitie gewonnen. De schaatsster uit Rouveen zette in Assen de concurrentie ver in de schaduw.

Smit had solo een ronde voorsprong op het peloton en verstevigde haar leiderspositie in het algemeen klassement aanzienlijk. Het was alweer de negende seizoenzege voor Smit. De massasprint werd gewonnen door Linda Verdouw, die Jenita Hulzebosch-Smit achter zich liet.

ANP, 12-01-01

Uitslagen: Dames - Heren A - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl