Weinig ijsvorming op Weissensee

De hoge temperaturen op de Oostenrijkse Weissensee hebben de ijsvorming geen goed gedaan. Op het 800 meter hoge bergmeer in Karinthië wordt over drie weken het open Nederlands marathonkampioenschap en de alternatieve Elfstedentocht gehouden.

Het grootste gedeelte van het meer ligt nog helemaal open. Betrouwbaar ijs (12 tot 16 centimeter) ligt alleen op het ondiepe stuk, dat ongeveer zo groot is als twintig voetbalvelden. Daarop komt een parcours van tien kilometer. Maar voor de schaatsers levert dat problemen op. Het traject zal bestaan uit vele lussen, waarbij de bochten naar zowel de linker- als de rechterkant uitdraaien. Schaatsers zijn gewend om de bocht naar links te nemen.

Volgens de plaatselijke VVV-directeur, Christopher Gruber, is de kans zeer groot dat het open NK (27 januari) en de alternatieve Elfstedentocht (2 februari) op het kleine parcours verreden moet worden. De komende week vriest het volgens de vooruitzichten amper in Oostenrijk.

Vorig jaar kwam de Weissensee zeer negatief in het nieuws. Het bekende wielerjurylid Wim Jeremiasse (60) zakte toen met een auto door het ijs en verdronk in het circa 35 meter diepe water. De Brabander, die bij de tocht voor snelle toerschaatsers als wedstrijdleider fungeerde, had de afzetting genegeerd. Op het meer waren de zwakke plekken in het ijs afgezet met roodwit lint.

ANP, 06-01-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl