Nederlandse Kampioenschappen - Groningen

26 december 2000

Uitslagen: Heren B - Dames - Heren A - Veteranen


Bertjan van der Veen nieuwe Nederlands Kampioen op kunstijs

Koning Winter heeft de afgelopen dagen met natuurijs het bloed van de echte marathonschaatser laten koken. Als dolle stieren vlogen de mannen van de lange adem zaterdag tijdens de eerste natuurijswedstrijd van dit seizoen over de bevroren sintelbaan van Veenoord. Niemand hield rekening met ploegenspel, tactiek en techniek.

Op tweede kerstdag keerden de rijders weer terug naar de piste waarop ze al maandenlang hun rondjes draaien: de kunstijsbaan. Sommigen verschenen met tegenzin in de overdekte ijshal van Groningen. Terwijl het buiten nog vroor, veroverde Bert Jan van der Veen de Nederlandse marathontitel op kunstijs. De 32-jarige Fries haalde de hoofdprijs op een zeer slimme manier binnen. Hij glipte in de finale met het afsprintende peloton mee. Jan van Oosterom eindigde op een tiental meters achterstand als tweede en titelverdediger Jan Maarten Heideman legde beslag op de derde plaats.

Aanvankelijk ging het er steriel aan toe op het surrogaatijs. De schaatsers hoefden op het fraai geprepareerde ijsvloertje alleen maar technisch te rijden. Van wrijving en weerstand hadden ze tijdens de marathon over 150 ronden bijna geen last. Dat resulteerde in een recordtijd van 1 uur 23 minuten en 19 seconden.

De rijders leverden met de recordtijd een indrukwekkende prestatie. Pas op de helft van de koers ging de amusementswaarde omhoog. Veertien waaghalzen vonden elkaar, onder wie de toppers Heideman, Van der Veen, Rozendaal, Angenent en Ruitenberg. De omvangrijke kopgroep ringeloorde in een tijdsbestek van vijf minuten het peloton.

Na honderd ronden lieten vier schaatsers uit de kopgroep opnieuw hun avontuurlijke neigingen de vrije loop. Schmitz, Heideman, Rozendaal en Jeroen de Vries werkten eendrachtig samen en bereikten bijna datgene waar ze op uit waren: nog een ronde winst. Dat feest ging op de valreep niet door. De ploegen van Frisia (Angenent) en Bional (Kramer) wisten de vier rebellen weer in de kraag te vatten, zodat de Nederlandse titel bij een van de veertien koplopers zou belanden.

Insiders wisten dat Heideman zou winnen. Maar de veelvraat uit Oldebroek, dit seizoen al goed voor negen zeges, was in de finale niet bij de les. De slimme Van der Veen en Van Oosterom lieten zich meesleuren door het afsprintende peloton.

De ontknoping was een zinderende. De twee koplopers gingen een man-tegen-man gevecht aan. In de vijf slotronden reed Van Oosterom zo'n 40 meter achter Van der Veen, die niet meer werd bijgehaald. Van der Veen had eerder dit seizoen al laten zien een 'grote' te zijn. Hij won de tweede etappe van de zesdaagse en deed in Assen oude tijden herleven. Hij wist solo het peloton te dubbelen. Alleen legendarische marathonschaatsers als Emiel Hopman en Hilbert van der Duim konden dat in de jaren tachtig.

Na afloop van het nationale kampioenschap toonde Van der Veen zich de bescheidenheid zelve. "Vandaag heb ik veel geluk gehad. In de finale was mijn ploeggenoot Rozendaal weg. Ik hoefde helemaal niets te doen. Het was voor mij alleen maar een kwestie van volgen."

De winnaar heeft inmiddels vier aanbiedingen van andere ploegen op zak. Zijn eigen team, Slager, stopt er na dit seizoen mee. De onttroonde Heideman was na afloop niet echt teleurgesteld dat hij de titel in moest leveren. "Zaterdag won ik de natuurijsmarathon in Veenoord. Dat vind ik minstens zo belangrijk als een Nederlandse titel."

ANP, 26-12-00


Gretha Smit prolongeert titel

Gretha Smit heeft dinsdag in Groningen de nationale titel marathon op kunstijs geprolongeerd. De schaatsster uit Rouveen had een ronde voorsprong op het peloton. Het succes voor de familie Smit kreeg nog meer cachet door de tweede plaats van zus Jenita Hulzebosch-Smit. Linda Verdouw werd derde.

Tot opluchting van haar concurrenten liet Gretha Smit vorige week de tweedaagse schieten. De bloemiste uit Rouveen kreeg van haar baas geen vrijaf. Ze moest kerststukjes maken. "Wel een paar duizend." Tijd om te trainen was er niet en de schaatsen bleven ruim een week in de tas. Het maakte haar allemaal niets uit. Met groot machtsvertoon veroverde Smit de nationale titel.

Het Wilhelmus werd al vaak voor Gretha Smit gespeeld. Vorig seizoen zelfs twee keer. Ze liet zich zowel op kunst- als op natuurijs tot Nederlands kampioene kronen. Daarnaast won ze de KNSB-cup en schreef ze op de Oostenrijkse Weissensee de alternatieve Elfstedentocht op haar naam. Is het tijd om een andere discipline in de schaatssport te kiezen? "Nee", zei Smit vastberaden. "Ik vind dit werk nog steeds mooi."

Toch lonkt ze wel een klein beetje naar het langebaanschaatsen. "Ik ga binnenkort een test doen op de vijf kilometer. Maar dat doe ik puur voor de lol. Ik wil niet naar de Olympische Spelen en doe ook niet aan de nationale afstandskampioenschappen mee."

In Groningen trok Smit haar eigen plan en reed ze al na drie rondjes solo. Halverwege de race over zestig ronden dubbelde ze het peloton. Daarmee was de wedstrijd beslist. Smit tekende in Groningen haar negende seizoenszege bij. "Tijdens mijn vluchtpoging heb ik een paar keer aan stoppen gedacht. Maar ik kon de pijn die ik in mijn benen voelde gelukkig verbijten. Voor mij was dit een hele mooie overwinning. Nog mooier zou het zijn geweest als deze wedstrijd op natuurijs was gehouden."

ANP, 26-12-00

Uitslagen: Heren B - Dames - Heren A - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl