1e Natuurijs Marathon - Nieuw Amsterdam / Veenoord

23 december 2000

Heideman wint eerste marathon op natuurijs

Dat was even schrikken voor de marathonrijders toen Koning Winter zijn ijzige gezicht liet zien. Na twee jaar zonder natuurijs had de Drentse ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord na twee nachtvorstjes voor de dertiende keer de primeur. Op de speedwaybaan van Veenoord werd zaterdagochtend voor het eerst deze winter een marathon op natuurijs verreden.

foto: Meijco van Velzen (meer foto's)

De complimenten waren voor de ijsmeesters, de hoofdprijs ging naar Jan Maarten Heideman. Hij won na ruim een uur schaatsen de massasprint voor Erik Hulzebosch en Rob van Meggelen. Het was al weer de negende seizoenzege voor Heideman. De marathon in Veenoord kwam voor veel rijders ongelegen. Op tweede Kerstdag moet er in Groningen gestreden worden om de nationale titel op kunstijs. "Vandaar dat ik niet gelukkig was met deze wedstrijd. Je kunt je zomaar forceren. Schaatsen op natuurijs gaat nu eenmaal heel anders dan op kunstijs. Daarop moet je veel technischer rijden. Vandaag moesten we alleen maar rammen en raggen", zei Peter de Vries, die vierde werd.

Voor winnaar Heideman, die dinsdag de Nederlandse titel hoopt te prolongeren, maakte het niets uit dat er een extra marathon op natuurijs verreden moest worden. "Ik krijg van elke wedstrijd op natuurijs een blij gevoel. Prachtig vind ik het dat de natuur ons vlak voor het NK op natuurijs trakteert. Dit is pas mooi man. Je kunt hier niet naar toe pieken. Je moet alleen proberen jezelf op natuurijs in vorm te schaatsen."

foto: Meijco van Velzen (meer foto's)
De wedstrijd was van begin tot eind boeiend. Vooral Angenent, Stam en Heideman kozen de aanval. De ontsnappingen hielden echter geen stand. In de finale probeerde Stam het nog en toen hij door het peloton was bijgehaald, ontsnapte Heideman's ploeggenoot Van Oosterom. "Ik hoefde hem niet te achterhalen. Dat deed mijn rivaal Angenent. Hij heeft me mooi geholpen", zei Heideman met een grijns.

De plaatselijke speedwaybaan, die zomers aan flarden wordt gereden door motoren, heeft een enorme aantrekkingskracht op de schaatsers. Massaal (105 deelnemers, van wie 59 A-rijders), reisden de mannen van de lange adem naar Veenooord. Behalve veel publiciteit, er waren acht cameraploegen en een twintigtal journalisten, viel er ook geld te verdienen. De bestuursleden hadden hun spaarpotten speciaal voor de marathon stukgeslagen. Winnaar Heideman kreeg ongeveer duizend gulden. De totale prijzenpot was 10.000 gulden.

Voor de dertiende keer achter elkaar al werd in Veenoord de eerste natuurijsmarathon van het seizoen gehouden. Er was twee dagen hard gewerkt om de piste in perfecte staat te krijgen. In twee nachten werd met een giertank meer dan tweeduizend liter water op de baan gebracht. IJsmeester Jan Kievit had die klus geklaard. "Per uur heb ik zo'n vijfduizend liter water uit de giertank laten lopen. Nachtrust zat er voor mij niet in. Erg vind ik dat niet. We hebben nu tenminste een prachtige wedstrijd gehad", grijnsde Kievit na afloop.

ANP, 23-12-00

Uitslag


www.MARATHONSCHAATSEN.nl