The Greenery Six Marathon Zesdaagse - Finale

Utrecht - 17 december 2000

Heideman wint marathonzesdaagse


foto ANP

De despoot van het marathonschaatsen heeft nog altijd geen last van inzinkingen. Jan Maarten Heideman is de heerser die het kleine aantal leden van de oppositie geen mogelijkheid geeft tot welke opstand ook. Zondag sloeg de vedette andermaal toe. Hij werd voor het derde achtereenvolgende jaar winnaar van de Greenery Six.

Heideman sloot de zesdaagse op de Utrechtse kunstijsbaan in stijl af door de slotwedstrijd te winnen. De Wehkamp-rijder uit Oldebroek toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negen man. Cedric Michaud eindigde als tweede en die plaats eiste de Fransman ook op in het eindklassement.

Voor de finalerace was Heideman een beetje misselijk geweest. Steeds moest hij denken dat zijn concurrenten Michaud en Angenent het eindklassement zouden winnen. "Ik had faalangst. Het verschil met de anderen was miniem. Als ik niet een plaats voor Michaud zou eindigen, dan had ik de eindoverwinning kunnen vergeten", aldus Heideman.

Zondagochtend was Heideman nog even op de fiets naar de kerk geweest om te bidden dat het allemaal wel goed zou komen. Op de achterste bank in de kerk schudde hij zijn benen los. "Ik wilde me optimaal voor de wedstrijd in Utrecht prepareren. Niets mocht er misgaan", vertelde hij.

Het marathoncircus trok zes dagen lang dwars door Nederland, in totaal 240 ijskilometers afleggend. De finale in Utrecht had alles in zich om een thriller te worden. Er waren zes kanshebbers voor de eindoverwinning. Michaud was met 78,1 punten lijstaanvoerder en Arnold Gaasenbeek stond met 64,1 punten op de zesde plaats.

De schaatsers uit de top van het klassement moesten de kunst van de elementaire optelsom goed beheersen om voor de eindzege in aanmerking te komen. De nummer een kreeg drie punten meer dan de nummer twee. De bonuspunten werden vervolgens trapsgewijs alleen onder de eerste vijf schaatsers verdeeld. Heideman sprokkelde 111,1 punten bijeen. De nummer twee, Michaud had slechts een punt minder. De Fransman die vijf dagen lang aan de leiding stond, was een tikje teleurgesteld. "Ik had een braam op mijn schaats. Daardoor kon ik niet goed sprinten. Toch ben ik zeer tevreden over het totaalresultaat van deze week. Dit is pas mijn eerste seizoen dat ik me serieus met marathonschaatsen bezighoud", aldus Michaud, die zijn loopbaan als langebaanschaatser niet voortzet.

Voor het grootste deel van het peloton is een zesdaagse een zware opdracht. Ondanks de uitputting blaakten de rijders van strijdlust. Henk Angenent, vierde in het klassement, liet dikwijls zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. Zijn aanvallende rijstijl werd niet beloond. Toch zat de Elfstedentochtwinnaar van 1997 wel bij de beslissende slag. Die viel met nog zeventig ronden te gaan. Negen rijders, onder wie Heideman, Michaud, Angenent en Peter de Vries, vonden elkaar tijdens de verlengde marathon over 150 ronden. Het negental dubbelde het peloton. "Dat was ideaal voor mij. Ik kon nu beter op Michaud letten. In het peloton ben je het overzicht zo maar kwijt", zei Heideman.

In de finale opende Rob van Meggelen het offensief. De eenzame vluchter werd pas in de laatste ronden door Angenent en de jachtgroep achterhaald. Heideman liet vervolgens zien waar hij goed in is. Hij kwam op het voorlaatste rechte stuk op kop en stond zijn koppositie niet meer af. "Een heerlijk gevoel", omschreef Heideman zijn emoties. "Dit is mijn eerste hoofdprijs dit seizoen. Hopelijk komen er nog meer", vertelde de winnaar, die zijn negende seizoenzege bijtekende. Heideman is momenteel ook koploper in de KNSB-competitie.

ANP, 17-12-00

Bij de dames ging de dagzege naar Danielle Bekkering. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd Janny Zonderland winnares van het tweedaagse eindklassement.

 

Uitslagen: Heren A - Dames


www.MARATHONSCHAATSEN.nl