The Greenery Six Marathon Zesdaagse - dag 4

Alkmaar - 15 december 2000

Heideman wint vierde wedstrijd

Jan Maarten Heideman heeft vrijdag in Alkmaar de vierde wedstrijd van de marathonzesdaagse op zijn naam geschreven. De schaatser uit Oldebroek versloeg in de eindsprint zijn enige medevluchter, Henk Angenent. Het tweetal had een ronde voorsprong op het peloton. De Fransman Cedric Michaud won de massasprint en blijft leider in het klassement.

Zaterdag heeft de Greenery Six haar vervolg in Den Haag en zondag is de finale in Utrecht. In de Domstad zijn veel bonuspunten te verdienen. Daardoor blijven er nog tal van gegadigden over voor de eindzege. De achtste seizoentriomf van Heideman moest ditmaal uit zijn tenen komen. Op het schuurpapierachtige ijs koos hij na zeventig ronden de aanval. "Uit pure frustratie deed ik dat. Donderdag had ik eigenlijk in Eindhoven mijn slag moeten slaan. Maar daar lukte me niets", aldus Heideman.

In Alkmaar wisten in eerste instantie Youri Lissenberg en Hans Pieterse het spoor van Heideman te volgen. Dat kostte teveel energie voor het tweetal. In korte tijd werd het duo opgeslokt door het peloton. Op dat moment demarreerde Angenent naar Heideman. De Elfstedenwinnaar van 1997 overbrugde solo het gat van honderd meter naar de eenzame vluchter. Perfect samenwerkend slaagden de twee koplopers erin om het peloton te dubbelen. De eindsprint was een kat en muispel. Heideman toonde zich daarin verreweg de snelste.

"Dit was een loodzware marathon. Er waren constant ontsnappingen. Het moment dat ik samen met Angenent een rondewinst pakte, gaf me veel voldoening. Als je samen met nog iemand het peloton kunt dubbelen, dan moet je wel in topvorm verkeren. Ja, dat ben ik ook", zei Heideman glunderend. Angenent klom in het klassement naar de vijfde plaats. "Zaterdag rijd ik op mijn thuisbaan Den Haag. Daar wil ik weer een grote stap voorwaarts maken. Ik hoop dat ik dan Heideman kan verrassen. Vandaag zat het er niet in. Ik moest teveel werk doen om hem solo te achterhalen", aldus Angenent.

ANP, 15-12-00

Bij de B-rijders won Willem Hut met een ronde voorsprong. Thierry Mijsters werd tweede en won daarmee de tweedaagse.

Uitslagen: Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl