The Greenery Six Marathon Zesdaagse - dag 1

Groningen - 12 december 2000

Cedric Michaud verrassende winnaar 1e dag 6-daagse

De primeurs van Rusland en Amerika in het marathonschaatsen hebben een vervolg gekregen. De Rus Korotkov schreef in 1988 geschiedenis door als eerste buitenlander een marathon te winnen. KC Boutiette volgde tien jaar later met de eerste Amerikaanse zege. Dinsdag sloeg een andere nationaliteit toe in het peloton. De Fransman Cedric Michaud won de eerste wedstrijd van de marathon-zesdaagse in Groningen. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van zes man. Peter de Vries en Jan Eise Kromkamp werden respectievelijk tweede en derde. De serie om de 'Greenery Six' wordt de komende dagen voortgezet in achtereenvolgens Assen, Eindhoven, Alkmaar, Den Haag en Utrecht.
Het eerste spruitjespak, het leiderstricot in de zesdaagse, kwam om de schouders van Michaud terecht. Verbaasd keek hij naar de tientallen spruitjes op het pak. ,,Deze groente kennen we niet in mijn land. Ik moet ze maar in Frankrijk introduceren'', lachte Michaud. De opening van de zesdaagse, die niet meetelt voor de KNSB-beker, kende een weinig boeiend verloop. De omstandigheden op de overdekte kunstijsbaan van Groningen waren te mooi. De schaatsers hoefden op het fraai geprepareerde ijsvloertje alleen maar technisch te rijden. Van wrijving of weerstand hadden ze nauwelijks last. Dat resulteerde in een snelle wedstrijd: 100 ronden in 56 minuten en 21 seconden.
Michaud voelde zich in zijn element. Schaatsen op snelheid kan hij als de beste. Hij meldde zich na twintig omlopen aan kop van het peloton. Met zes andere schaatsers, onder wie Peter de Vries, Kromkamp en Lankhaar, ringeloorde hij tien ronden later het peloton. De wedstrijd ging daarna op slot. Nadat medekoploper Alderts op achterstand kwam, moest de sprint tussen de zes overgebleven vluchters uitkomst bieden over de winnaar. Peter de Vries opende in de finale het offensief. De boomlange Bional-rijder werd in de eindsprint op het laatste stuk naar de finish door Michaud voorbij gereden.
De 24-jarige Fransman maakte in het verleden naam in het skeeleren. De in Elburg wonende sporter stapte in 1997 voor het eerst op schaatsen. Als vrijbuiter trok hij naar Amerika, waar Peter Mueller hem de techniek bijbracht. Vorig seizoen debuteerde Michaud in met marathonpeloton. Zijn vriend Erik Hulzebosch haalde over de zesdaagse te schaatsen. ,,Dat ging redelijk. Ik werd toen gelijk verliefd op het marathonschaatsen.'' Voor dit seizoen werd Michaud ingelijfd bij de ploeg van Hulzebosch. ,,Hij is een kanjer. Technisch rijdt hij perfect. Tactisch moet hij nog veel leren'', zei Hulzebosch. Michaud, die vorige maand deelnam aan de World Cupwedstrijden in Berlijn en Heerenveen, houdt het langebaanschaatsen verder voor gezien. ,,De marathons liggen me beter'', aldus de winnaar.

ANP, 12-12-00

Egbert Post won de 1e wedstrijd bij de veteranen. Zij rijden vandaag en morgen een tweedaagse.

Uitslagen: Heren A - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl