Zeges Miel Rozendaal en Jenita Hulzebosch in Eindhoven

De kunstijsbaan van Eindhoven is afgelopen zomer van een overkapping voorzien. Daardoor krijgen de schaatsers op het Brabantse kunstijs nooit meer een zuidwester pal op de kop. Zonder wind zullen de technisch begaafde rijders de boventoon gaan voeren. Dat werd zaterdag tijdens de vijfde KNSB-marathon door Miel Rozendaal bevestigd.

De stylist uit Warmenhuizen toonde zich de rapste in de massasprint. Hij finishte voor Erik Hulzebosch en Jan Maarten Heideman. Het was de eerste seizoenoverwinning van Rozendaal, die in zijn loopbaan in totaal vier marathons won.

Klassementsleider Heideman introduceerde een nieuwigheidje in het peloton. Hij reed voor het eerst op de zogeheten 3D-schaats. De fabrikant van dit type klapschaats heeft het mechanisme van het scharnier zo aangepast, dat de hiel van de schaatsschoen niet meer boven het glij-ijzer staat, maar daarbuiten. De afzet wordt daardoor verlengd, wat in theorie tijdwinst oplevert.

De bewijzen daarvoor kon Heideman zaterdag niet leveren. Hij liet zich in de snelle wedstrijd, die in 55 minuten en 24 seconden werd volbracht, amper in de voorste linies zien. Pas in de finale meldde Heideman zich voorin. ,,Maar toen was het te laat. Ik wachtte te lang met de eindsprint. Rozendaal en Hulzbosch begonnen driehonderd meter voor de eindstreep al met de sprint. Ik zette voor de laatste bocht vaart en kon het tweetal niet meer achterhalen.创

Heideman vertelde dat hij extra graag had willen winnen omdat hij op een nieuw soort schaatsen reed. ,,Het voelde allemaal wel goed aan, maar de absolute vorm was er niet. Misschien moet ik mezelf nog wat tijd gunnen om aan deze schaatsen te wennen创, aldus Heideman, die vorig seizoen vijftien wedstrijden won.

De wedstrijd in Eindhoven kreeg geen hoog waarderingscijfer. Ontsnappingen waren er bijna niet. Het tempo lag te hoog voor serieuze uitlooppogingen. Bovendien beginnen de belangen voor een topklassering nu al mee te spelen. De schaatsers houden liever hun directe tegenstander in de gaten, dan dat zij op avontuur gaan. Rozendaal was de eerste die dat toegaf. ,,Heideman lette vandaag de hele tijd op me. Geen wonder, want ik sta tweede in het klassement.创

De Noord-Hollander, die vorige week tijdens de marathon van Haarlem ten val kwam, sprong in Eindhoven uiterst zuinig met zijn krachten om. ,,Ik wilde me niet forceren. Ik gokte vandaag op de massasprint. Ik wist dat ik die zou kunnen winnen. Want Heideman schaatste minder hard dan vorige week. Komt natuurlijk door dat nieuwe materiaal van hem. Dat moet wennen.创

Rozendaal heeft dit seizoen zijn schaatsslag geperfectioneerd. Hij trainde afgelopen zomer op het kunstijs van Hamar en Dronten. ,,Heideman klopte ons vorig jaar allemaal op z磏 techniek. Daar heb ik van geleerd. Vandaar dat ik mijn slag heb aangepast创, aldus Rozendaal.

Bij de vrouwen voelde Jenita Hulzbosch-Smit zich eindelijk weer de oude. De schaatsster uit de Nefit-ploeg schreef voor het eerst dit seizoen een wedstrijd op haar naam. Zij versloeg Petra de Boer-Grimbergen en haar zus Gretha Smit in de eindsprint. Het drietal had een ronde voorsprong op het peloton. Hulzebosch-Smit was vorig jaar lange tijd onverslaanbaar. Een gecompliceerde enkelbreuk, opgelopen tijdens de finalerace van de Driedaagse in december, maakte een einde aan het schaatsseizoen van de vrouw van Erik Hulzebosch.

ANP, 11-11-2000

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl