Heideman rijdt marathon op 3D-schaats

Jan Maarten Heideman introduceert zaterdag een nieuwigheidje in het marathonpeloton. De nationaal kampioen op kunst- en natuurijs zal tijdens de vijfde KNSB-marathon in Eindhoven op de zogeheten 3D-schaats rijden. De laatste test op nieuwe ijzers rondde hij woensdag met succes af op de schaatsbaan van Dronten.

,,Alles voelde goed aan. Ik wil nu zien hoe het in de wedstrijd gaat““, aldus Heideman. Optisch verschilt de 3D-schaats niet van andere modellen. Het geheim zit hem alleen in het scharnier van de klapschaats. Het mechanisme is nu zo aangepast dat de hiel van de schaatsschoen niet meer boven het glij-ijzer staat, maar daarbuiten. De afzet wordt daardoor verlengd, hetgeen tijdwinst oplevert. De druk van het glij-ijzer op het ijs wordt door dit nieuwigheidje alleen maar groter. Heideman: ,,Theoretisch moet ik nu sneller kunnen schaatsen, maar in de praktijk kan het best wel anders zijn.““

Vorig seizoen had Heideman ook al een primeur. Hij kwam eind november met een carve-schaats op het ijs. In Amsterdam reed hij daarop zijn eerste wedstrijd en meteen won hij met machtsvertoon de massasprint. Skiėrs hebben carve uitgevonden. De glij-lat is voor en achter breder gemaakt. De afzet verbetert daardoor en dus gaat het sneller. Bij het schaatsen is het niet anders. Het middelste gedeelte van het glij-mes is een fractie van een millimeter dunner dan de uiteinden en zorgt voor stabiliteit op het ijs. Ook onder de nieuwe 3D-schaats zit een carve-ijzer gemonteerd.

ANP (8-11-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl