René Ruitenberg snelste in Haarlem; dameszege Petra de Boer

De matadoren van het marathonpeloton gingen zaterdag in Haarlem terug naar de schoolbanken. In de voorste rijen van het tachtig man tellende peloton bevond zich een ijverig jongetje: René Ruitenberg. Hij scoorde een dikke voldoende door de sprint van vijf medevluchters te winnen. Herwin Huisman en Bertjan van der Veen werden tweede en derde.
Na vier wedstrijden gaat Jan Maarten Heideman nog steeds aan de leiding in de KNSB-competitie. De Wehkamp-rijder uit Oldebroek heeft dertien punten voorsprong op de nummer twee, Miel Rozendaal.
Op het Haarlemse kunstijs werd weinig strijd geleverd. Het vlakke verloop van de wedstrijd over honderd ronden werd veroorzaakt door de optimale omstandigheden. Er stond geen wind en de ijskwaliteit was in de vrieskou perfect. Iedereen kon op techniek rijden. Van weerstand hadden de schaatser geen last.
Het tempo lag derhalve te hoog voor ontsnappingen. Met nog twintig ronden te gaan, nam een zestal waaghalzen, onder wie initiatiefnemer Huitema, Ruitenberg en Van der Veen, toch de benen. Perfect samenwerkend ringeloorden de zes koplopers tijdens een korte wolkbreuk het peloton.
Ruitenberg gaf op het kletsnatte ijs nog steeds blijk het metier van marathonschaatser uit te oefenen. Hij won met gemak de eindsprint. Ruitenberg terroriseerde in 1997 het peloton en won in dat jaar de KNSB-beker. In de daaropvolgende seizoenen trad hij in de anonimiteit. Toch viel hij twee jaar geleden op door een contract van zes jaar bij Frisia te tekenen.
Ruitenberg werd door kenners gezien als het grootste talent van het peloton. Vorig seizoen kon de immer lachende schaatser uit Wezep door een rughernia weinig uitrichten. Maar hij verzaakte nooit op het ijs. De pijn in zijn lichaam werd echter ondraaglijk en doktoren schreven hem rust voor.
,,Ik heb in de maanden mei en juni van dit jaar plat op bed gelegen. De pijn verdween en ik hervatte de trainingen. Ik ging er van uit dat ik pas in december weer optimaal in het peloton mee zou kunnen draaien. Maar het succes is gelukkig eerder gekomen dan was gepland. Dit is een bevrijding voor me. Ik heb nu eindelijk mijn sponsor een dienst bewezen. Natuurlijk brengt het druk met zich mee als je niet goed presteert.´´

Bij de vrouwen doorbrak Petra de Boer-Grimbergen de hegonomie - vier opeenvolgende zeges - van Gretha Smit. De Frisia-rijdster uit Amsterdam versloeg in de eindsprint de zesjes Gretha Smit en Jenita Hulzebosch, die respectievelijk twee en derde werden. Het drietal had een ronde voorsprong op het peloton. ,,Deze overwinning heeft heel veel waarde voor me. Als je Gretha Smit klopt, dan weet je dat het goed zit met de vorm. Vandaag sloeg ik mijn slag op het laatste rechte stuk naar de finish. Toen pas schaatste ik Gretha voorbij´´, aldus De Boer-Grimbergen.

ANP, 04-11-00

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl