Jan Maarten Heideman en Gretha Smit winnen ook 1e cupwedstrijd

Feest en verdriet lagen in Amsterdam dicht bij elkaar. De marathon om de Jaap Eden Trofee stond zaterdag in het teken van het dertigjarig bestaan. Bijna alle winnaars van de afgelopen jaren waren op de kunstijsbaan vertegenwoordigd.
Oude cracks als Dries van Wijhe, Jan Kooiman en Emiel Hopman werden gehuldigd. Aan de rij illustere namen werd een nieuwe vedette toegevoegd. Jan Maarten Heideman won de wedstrijd over honderd ronden. Hij toonde zich de snelste van een kopgroep van twintig man. Rob van Meggelen en Miel Rozendaal werden tweede en derde.
Het was de eerste race die meetelde voor de KNSB-beker. Vorig jaar werd de ouverture op 16 oktober in Amsterdam overschaduwd door de tragische dood van Willem Poelstra. De 24-jarige Fries overleed enkele seconden na de wedstrijd aan een hartstilstand.
Voorafgaande aan de marathon in Amsterdam werd een minuut stilte in acht genomen voor Ben Roesink (64). Afgelopen donderdag overleed de bekende speaker van het marathonschaatsen in zijn woonplaats Ambt-Delden aan de gevolgen van een hartaanval.
Na het eerbetoon vervolgde het peloton zijn weg. In de beginfase zag het drietal Stam, Schreuder en Rozendaal een vluchtpoging mislukken. Na veertig ronden lieten twintig rijders zien hoe het wel moest. Zij dubbelden het peloton. Omdat alle grote namen in de kopgroep waren vertegenwoordigd, ging de wedstrijd op slot, zodat de winnaar uit de omvangrijke kopgroep moest komen.
Heideman, gesteund door zijn teamgenoten Borst, Van Oosterom en Bouma won met gemak de eindsprint. De Wehkamp-rijder, vorig seizoen goed voor vijftien overwinningen, schreef de afgelopen vier jaar alle eerste twee wedstrijden van het seizoen op zijn naam. ,,Het wordt inderdaad eentonig´´, zei Van Meggelen, die tweede werd. ,,Heideman is onklopbaar. Temeer omdat hij de ijzersterke knecht Borst heeft aangetrokken.´´ Heideman won dinsdag ook al de opwarmronde in Utrecht.

ANP, 14-10-00

Bij de dames was ook net als afgelopen dinsdag Gretha Smit de sterkste. Ze had 2 rondes voorsprong op het peloton. Petra de Boer en Jenita Hulzebosch namen 1 ronde voorsprong en werden respectievelijk tweede en derde.

Uitslagen: Heren A - Dames - Heren B - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl