KNSB verbaasd over demonstratie in Salt Lake City

De KNSB Sectie marathonschaatsen is verbaasd over de plannen van de Stichting Wintermarathon (SWM) om een marathondemonstratie tijdens de Olympische Winterspelen in 2002 in Salt Lake City te houden. "Het is niet de bedoeling dat het een officieel onderdeel wordt van de Olympische Spelen. Daar kunnen we alleen nog maar van dromen. Het wordt gewoon een wedstrijd naast de spelen," legt SWM-bestuurslid Aard Koopmans uit. De Amerikaanse schaatsbond heeft inmiddels toegezegd de organisatie in handen te willen nemen. Dat betekent dat er ook buitenlandse ploegen aan deel kunnen nemen. Koopmans betwijfelt of de KNSB er aan mee zal werken. "Wellicht houden ze die dag een wedstrijd of leggen ze de rijders een startverbod op. zo gaat dat nu eenmaal."

"Dat is heel bijzonder. Bij ons is daar niets van bekend," reageert Peter Leegwater, voorzitter van de sectie marathonschaatsen van de KNSB, verbaasd op de plannen. De SWM kreeg van de organisatie van de OS naar eigen zeggen positieve geluiden te horen. Koopmans heeft met Andy Gabel, schaatsdirecteur van het organisatiecomité, drie meren bekeken. Het grote Strawberry Lake kreeg de voorkeur voor een marathon.

Voordat een sport een officiële status als demonstratiesport krijgt, moet er eerst een lange weg worden afgelegd. De ISU moet bij het schaatsen bijvoorbeeld het Internationaal Olympisch Comité (IOC) adviseren over het al dan niet toelaten van een sport. Met het rechtstreeks benaderen van het organisatiecomité heeft de SWM een belangrijke schakel overgeslagen. Over een officiële toelating durft de marathonsport alleen nog maar te dromen. Dat deed de KNSB vorig jaar zelf nog. Zij opperde toen het plan om een marathon te houden tijdens de Olympische Spelen. De Internationale Schaatsunie (ISU) liet toen weten dat de sport een puur Nederlandse aangelegenheid is en eerst verbreed moest worden. Als dat lukt, kan er over eventuele deelname aan de Spelen gesproken worden.

De plannen van de SWM zijn een lelijke streep door de plannen van de KNSB om dit jaar voorafgaande aan Worldcup wedstrijden een marathon te houden. Leegwater: "De ISU hoort het Internationaal Olympisch Comité te adviseren of een sport de Olympische Spelen waardig is. Ik snap daarom absoluut niet dat een particuliere organisatie als de SWM wel toegelaten zou kunnen worden op de Spelen." Bij de demonstratie-marathon bij Salt Lake City zouden rijders van de KNSB aanwezig moeten zijn. "Het lijkt mij niet dat we daar toestemming voor geven. Eerst moeten we maar eens bekijken hoe het in elkaar steekt." Dat de plannen leven bij de KNSB beaamt Leegwater. "Dat wil toch iedere sport. Een positief geluid is altijd goed. Ik begrijp alleen niet waarom de heer Koopmans het buiten de KNSB om probeert te regelen."

Ard Schenk, lid van de technische commissie van de ISU, sluit uit dat er een marathon wordt verreden tijdens de spelen in Salt lake City. "Het programma staat al vast. Dan nog, voordat een sport een officiële status heeft, is er een hele lange weg afgelegd. Dat de SWM dat heeft gedaan is bij ons niet bekend. Dit is niets meer dan een manier om te paaien bij de organisatie van de Spelen. Misschien in de toekomst als demonstratiesport kan het een keer. Als het dan bevalt, zit er wellicht meer in."

De Telegraaf (12-10-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl