Marathonschaatsers zonder 'vreemde' inbreng

De wereld van het marathonschaatsen is klein. Deze tak vansport staat, mede door de impulsen van de Elfstedentocht, alleen in Nederland hoog aangeschreven. De bestuurders van de internationale schaatsunie (ISU) en de Nederlandse schaatsbond (KNSB) willen dat zo houden. De KNSB-competitie, een cyclus van 21 wedstrijden op kunstijs, is vanaf dit seizoen alleen bestemd voor rijders die zich volledig op de marathon richten. Voorzitter Peter Leegwater van de sectie marathon lichtte dinsdag tijdens de jaarlijkse presentatie in Utrecht de reglementswijziging van de ISU toe. ,,Schaatsers moeten kiezen tussen de lange baan of de marathon. Kernploegleden of buitenlanders die één of twee wedstrijdjes in onze KNSB-competitie willen meepikken, zijn niet meer welkom.'' Publiekstrekkers als Bart Veldkamp, Marnix ten Kortenaar, Ids Postma, Rintje Ritsma en Gianni Romme krijgen geen dispensatie. Leegwater: ,,Ik zie dat als een waardering voor onze competitie. Je moet er niet aan denken dat een eendagsvlieg zomaar een wedstrijd wint.''

Elfstedenwinnaar Henk Angenent reageerde furieus op de woorden van Leegwater. ,,Die man begrijpt er niets van. Laat die toppers van de langebaan toch gewoon meedoen. De besten moeten kunnen schaatsen. Ik houd niet van deze apartheidspolitiek. Dit is eigenlijk pure discriminatie''. De sectie marathonschaatsen veranderde ook de eigen reglementen. Radiografische aanwijzingen van ploegleiders via oordopjes naar rijders zijn niet meer toegestaan. Verder is de puntentelling voor het algemeen klassement overzichtelijker en moet er in elke wedstrijd direct na het startschot serieus worden geschaatst. In het verleden konden deelnemers ongestraft de eerste vijf ronden aan zich voorbij laten gaan.

De KNSB-cup, die vorig jaar Jan Maarten Heideman als winnaar opleverde, gaat over drie races van 150 ronden en achttien wedstrijden van honderd ronden. Daarnaast staat er net als vorig jaar in december een zesdaagse op het programma. Het Nederlands kampioenschap op kunstijs wordt op Tweede Kerstdag in Groningen gehouden, de natuurijsversie is in Oostenrijk op 27 januari. De transfermarkt was voor dit seizoen rustig. Ruud Borst, die een meerjarig contract bij Bional had, verhuisde naar de Wehkampploeg. Peter de Vries gaat volgend seizoen voor vier jaar naar Frisia.

ANP (10-10-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl