Heideman wint ouverture; Gretha Smit winnares bij vrouwen

Jan Maarten Heideman heeft het marathonseizoen voor de schaatsers geopend met een overwinning. Op het kunstijs van Utrecht was hij dinsdag de snelste in een kopgroep van vier man. Rob van Meggelen en Bert-Jan van der Veen werden tweede en derde. Met zijn zege zette Heideman zijn goede prestaties van de afgelopen drie jaar voort. De rijder uit Oldebroek had met zijn drie medevluchters drie ronden voorsprong op het peloton. In de finale probeerden René Ruitenberg en Van Meggelen vergeefs te ontsnappen. Heideman maakte vervolgens de eindsprint bekwaam af.

De marathon in Utrecht was een generale repetitie voor de KNSB-competitie die zaterdag in Amsterdam begint. Punten vielen er derhalve in Utrecht niet te verdienen. Heideman, vorig seizoen goed voor vijftien overwinningen, sprak van een ongelooflijk mooie zege. ,,Het was tenminste geen massasprint. Ik heb het idee dat ik het dit seizoen moeilijker ga krijgen dan vorig jaar. De top is veel breder geworden,'' zei hij.

ANP (10-10-00)

Bij de dames won Gretha Smit met 1 ronde voorsprong. Zus Jenita Hulzebosch volgde op een halve ronde en Linda Verdouw won de sprint van het peloton (3e).

Uitslagen: Heren A - Dames


www.MARATHONSCHAATSEN.nl