Piet Kleine wint in Japan.

Piet Kleine was zaterdag de grote winnaar op het Japanse Lake Akan, waar de eerste editie van de Alternatieve Elfstedentocht werd verreden. De kopman van de Frisia-ploeg deed over de 200 kilometer 6 uur 10 minuten en 43 seconden. Zijn gemiddelde snelheid bedroeg 32.370 km/uur. Kleine kwam - zoals verwacht - solo over de finish. Tweede werd de Amsterdammer Casper Helling, een talentvolle B-rijder, die volgend jaar waarschijnlijk de overstap maakt naar de B-formatie van Frisia. Jan Eise Kromkamp werd derde, gevolgd door Henk Angenent en Rene Ruitenberg.

De omstandigheden mochten 'winters' worden genoemd. Het vroor 15 graden, maar de snijdende poolwind, zorgde voor een gevoelstemperatuur van zeker -20. De ijscondities waren perfect onder deze zware omstandigheden.De wedstrijd werd gedomineerd door de mannen van Frisia. Al in de eerste van de acht ronden van 25 kilometer namen zij de kop. Het was duidelijk, alleen de sterksten konden onder deze barre omstandigheden Jan Eise Kromkamp - wat was hij gebeten op een zege - volgen. In het begin van de wedstrijd kwam Lars Hoogenboom ook nog goed mee. Maar ook dit talent moest in de slotfase terrein prijsgeven.

Piet Kleine had halverwege zijn plan getrokken. Dit moest zijn dag worden. Met kleine tempoversnellingen beulde hij zijn ploeggenoten af. Alleen die lastige Helling moest hij nog kwijt zien te raken. In de laatste ronde lukte hem dat. In het Japan waar Piet Kleine in de jaren zeventig grootse triomfen vierde, heeft hij dus weer een overwinning aan zijn eindeloze reeks toegevoegd. De hoofdprijs mag er ook zijn: een Japanse auto.

Kleine was dolgelukkig met zijn overwinning. 'Op de Weissensee is het me nog nooit gelukt om een 200 kilometer wedstrijd te winnen. Dus je kunt je voorstellen, hoe gelukkig ik nu ben. Je moet kennelijk ver van huis voor zo'n overwinning. Bovendien, het is al zo'n schitterend plek om hier te mogen schaatsen en dat ik dan uitgerekend in Japan een 200 kilometerrace win, is ronduit fantastisch', aldus de 48-jarige klepper uit Kerkenveld. Deze overwinning zal echter niet de afsluiting van zijn imposante carrière betekenen. Kleine: 'Ik wil in principe nog een jaar doorgaan. Iedereen weet, dat ik het ieder jaar bekijk, of ik er nog een seizoen aan vastplak. Maar ik begin natuurlijk wel zo langzamerhand op leeftijd te komen. De jaren beginnen echt te tellen.'.

Aan de wedstrijd namen 34 wedstrijdrijders deel, waaronder vier Japanners. Daarnaast reden ruim 400! recreatierijders (90 Japanners) een tocht over 200 kilometer.

Uitslag:

1. Piet Kleine     Kerkenveld     6.10.43
2. Casper Helling   Amsterdam     6.10.53
3. Jan Eise Kromkamp  Wolvega      6.11.09
4. Henk Angenent    Alphen a/d Rijn  6.11.50
5. Rene Ruitenberg   Elburg        zt
6. Lars Hoogenboom   Roelofarendsveen  6.54.17
SWM (26-02-00)

www.MARATHONSCHAATSEN.nl