Alternatieve Elfstedentocht in Japan : 'IJzig koud'

Zaterdagmorgen 26 februari om 7.00 lokale tijd valt het startschot voor een uniek schaatsevenement.

In Japan, op het Lake Akan gelegen op het eiland Hokaido, zullen circa bijna 400 Nederlandse schaatsers, aangevuld met circa 100 lokale schaatshelden van start gaan voor de Eerste Alternatieve Elfstedentocht in het land van de Rijzende Zon. Het is de eerste keer in de schaatshistorie, dat zoveel Nederlanders in het verre Japan de ijzers onder zullen binden voor een barre tocht over 200 kilometer.

Deze Alternatieve op het Lake Akan staat in het teken van de festiviteiten in het kader van het 400-jarig handelsverdrag tussen Nederland en Japan. Ter gelegenheid hiervan bevinden zich ook Premier Kok en de Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Van Aartsen, in Japan.

De omstandigheden zijn ideaal voor een tocht over 200 kilometer. De ijsvlakte ligt er schitterend bij. De Japanners hebben op de Weissensee de techniek om natuurijs te prepareren goed afgekeken van Nobert Jank. Iedere 'plooi' wordt glad gestreken. Overigens is Jank in Japan om advies te geven. Het is nu al duidelijk, dat het beslist geen 'zomers tochtje' gaat worden. Het wordt zelfs zwaar. Want het is ijzig koud op het Lake Akan. Naar verwachting zal de tocht worden verreden bij temperaturen van -13 graden en een windsnelheid van 9 meter per seconde. Echt winter dus, waar we in Nederland zo naar verlangen.

"The Japan 11 City Tour" staat volop in de belangstelling. De landelijke- en lokale pers besteedt dagelijks vele kolommen aan het evenement, terwijl ook de televisie vanaf maandag iedere dag een uitzending verzorgde.

De eerste Alternatieve in Japan is een gecombineerde wedstrijd/toertocht. In ieder geval zal de complete Frisia-ploeg aan de start verschijnen met onder andere de laatste Echte Elfstedentocht winnaar Henk Angenent. Ook René Ruitenberg en Jan Eise Kromkamp zullen graag de eerste prijs - een auto - mee naar Nederland willen nemen.

De Japanners hebben eveneens zich op de hoogte gesteld van de schaatshistorie. Want Piet Kleine is als Olympisch kampioen op de 10 kilometer (1976 in Innsbruck) op Hokaido mateloos populair. Kleine geniet met volle teugen van de onverwachte belangstelling.

SWM (24-02-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl