Jan Maarten Heideman achtste op ranglijst aller tijden

Jan Maarten Heideman is de afgelopen weken in het marathonklassement aller tijden met zijn grote aantal overwinningen nog verder opgerukt. Met in totaal 24 meetellende zeges is hij nu op de achtste plaats beland. Tot en met de zege op zondag 13 februari in Amsterdam won hij dit seizoen bijna de helft van alle dagprijzen: de seizoensopening, negen cupwedstrijden, drie zesdaagsewedstrijden, het Nederlandse kampioenschap op kunstijs en het open Nederlands kampioen op natuurijs. Tevens greep hij opnieuw de eindoverwinning in de marathonzesdaagse Greenery Six.

Voor het 'eeuwig marathonklassement' tellen mee de eerste plaatsen bij A-wedstrijden op de kunstijsbanen, vanaf 27 november 1971 in Eindhoven. Niet in de telling zijn meegenomen de open Nederlandse kampioenschappen op natuurijs die Jan Maarten begin 1998 en begin 2000 binnenhaalde op de Oostenrijkse Weissensee.

Jan Maarten begon het seizoen 1999-2000 op een gedeelde zestiende plaats. Hier stonden al drie andere rijders met tien overwinningen. In het seizoen 1997-1998 klom hij naar een 31e plaats, die hij moest delen met nog acht schaatsers. Hij won in februari 1997 (zijn eerste seizoen) één marathon en kwam daarmee op een gedeelde 57e plaats binnen.

Van Kempen bovenaan

Het bereiken van de top van de lijst is op dit moment bijna onmogelijk. Daar staat Richard van Kempen met 47 overwinningen. De andere rijders uit de top tien zijn: 2. Dries van Wijhe 45 zeges, 3. Co Giling 36, 4. Jan Kooiman 31, 5. Jos Pronk, Yep Kramer en Lammert Huitema 28, 8. Jan Maarten Heideman 24, 9. Marten Hoekstra 23 en 10. Henk Portengen 21. Enkele bekende rijders achter hen zijn: Arnold Stam 17 overwinningen, Emiel Hopman 16, Henri Ruitenberg en Robert Vunderink 14, Piet Kleine en Henk Angenent 12, Peter de Vries 11; Jos Niesten 10; Hilbert van der Duim en Hans Pieterse 8; KC Boutiette en Ruud Borst 7; Andries Kasper en René Ruitenberg 6, Frans de Ronde 5; Evert van Benthem, Jan Roelof Kruithof en Dirk Maarssen en Rob van Meggelen 4, Miel Rozendaal 3 en Bart Veldkamp en Edward Hagen 2.

Vijftien overwiningen erbij

Dit seizoen kwamen er dus vijftien dagzeges bij voor Jan Maarten. Net als in de twee voorgaande jaren won Jan Maarten de eerste twee wedstrijden van het seizoen, in Utrecht de seizoensopening en in Amsterdam de eerste wedstrijd om de Unox-Cup. Zo mocht hij zich ook voor het derde achtereenvolgende jaar direct hullen in het oranje leiderspak. Zaterdag 13 november won hij in Alkmaar de eerste wedstrijd van het seizoen over 150 ronden. Op zondag 21 november pakte Jan Maarten in Assen z'n vierde zege en binnen een week, op zaterdag 27 november op zijn nieuwe carve-schaatsen van Raps in Amsterdam, voegde hij zijn vijfde overwinning daar aan toe.

In de marathonzesdaagse Greenery Six won Jan Maarten de helft van de zes wedstrijden, drie dus. Bovendien zegevierde hij net als vorig jaar in het eindklassement. De vijfde wedstrijd van dit seizoen, in Groningen, eindigde overigens voor Jan Maarten in een klein drama. Tien ronden voor het einde kwam hij raar te vallen in een bocht en wel zo dat zijn arm uit de kom raakte.

Zes keer Assen, maar nooit in Heerenveen en Den Haag

Na het winnen van de zesdaagse bekroonde Jan Maarten zijn schaatsloopbaan op Tweede Kerstdag 1999 met een Nederlandse titel op kunstijs, in Eindhoven. In januari 2000 voegde hij binnen tien dagen vier overwinningen toe aan zij zegereeks. Hij won in Groningen, Assen, Deventer en Haarlem en eind januari op de Weissensee. Opmerkelijk is dat hij tot op heden nooit heeft gewonnen op de overdekte banen van Heerenveen en Den Haag. De meeste overwinningen boekte hij in Assen (6 maal), Amsterdam (5) en Utrecht (4). Daarna volgen: Groningen (3), Eindhoven en Deventer (2) en Alkmaar en Haarlem (1).

Bron: Suppportersclub Jan Maarten Heideman; adres: Ard Hennink, Laarbergweg 2, 7275 BN Gelselaar,

telefoonnummer 0545 481624, e-mail-adres: ardhennink@tref.nl


www.MARATHONSCHAATSEN.nl