Heideman en de Ronde verstevigen kopposities in Amsterdam

Jan Maarten Heideman en Sandra de Ronde hebben zich met hun overwinningen in Amsterdam een goede uitganspositie verworven voor de finale volgende week in Alkmaar. Beiden hebben nu een ruime voorsprong in het Unox-klassement en normaal gesproken kan hen de eindzege niet meer ontgaan.

De strijd bij de heren moest worden beslist in een massasprint. In de snelle wedstrijd (gem. rondetijd 32.7 sec) werden verschillende uitlooppogingen in de kiem gesmoord, zodat in de finale iedereen nog kansen had op de overwinning. Enkele ronden voor het einde probeerden Angenent, Borst en Roozendaal het peloton nog voor te blijven, maar ook zij werden weer teruggehaald. De eindsprint werd vervolgens gemakkelijk gewonnen door Jan Maarten Heideman, gevolgd door Rob van Meggelen (gisteren winnaar) en Peter de Vries.

Bij de dames zocht Gretha Smit in de beginfase meteen de aanval om haar puntverlies van woensdag jl. goed te maken (val). Ze kreeg in haar eentje ruim een halve ronde voorsprong, maar moest toch capituleren toen het peloton jacht op haar maakte. Ook deze wedstrijd eindigde zodoende in een massasprint die werd gewonnen door Sandra de Ronde. Petra de Boer en Janny Zonderland werden respectievelijk tweede en derde.

Bij de heren B won nationaal kampioen Casper Helling. In de eindfase sprong hij alleen weg uit het peloton en zorgde er zo voor dat Andres Landman na zijn 13 overwinningen deze keer 'slechts' tweede kon worden. De brabander Roel van Hest eindigde als derde.

Uitslagen: Heren A, Dames en Heren B

Jan Zwanenburg (13-02-00)


Heideman wint opnieuw

Jan Maarten Heideman schaatst fluitend naar de eindoverwinning in de KNSB-marathoncompetitie. De veelvraat uit Oldebroek was in de negentiende etappe opnieuw verreweg de snelste. Heideman won in Amsterdam de massasprint voor Rob van Meggelen en Peter de Vries. Het was alweer zijn vijftiende seizoenzege en daarmee evenaarde hij het zestien jaar oude record van Emiel Hopman.
Twee marathons op kunstijs in een etmaal, twee keer een andere winnaar. De wedstrijd in Amsterdam leek niet op de marathon van Den Haag, die zaterdag door Rob van Meggelen werd gewonnen. De Amsterdammer was in de eindsprint de sterkste van een kopgroep van dertien man. Een dag later bleef het peloton bijna de hele race bijeen, zodat de toeschouwers zich met uitzondering van de finale niet bijster vermaakten. Het vlakke verloop van de race over honderd ronden werd mede veroorzaakt door de optimale omstandigheden. Er stond op de Jaap Eden-baan geen wind en de ijskwaliteit was perfect. Iedereen kon op techniek rijden. Van weerstand hadden de schaatser geen last. Het tempo lag derhalve te hoog voor ontsnappingen.
De saaie nationale competitie heeft, zo tegen het einde van dit seizoen, ook een andere oorzaak. De rijders die hoog in het klassement staan, stemmen de wedstrijd op elkaar af. Of het nu om de toppers of subtoppers gaat, iedereen verdedigt zijn eigen stekkie. De duizend toeschouwers hadden geen mooi avondje. Het publiek had aanvallers willen zien en geen types die elkaars schaduw opzoeken. Pas in de finale gingen de remmen los in het peloton. Angenent, Borst en Rozendaal ontsnapten. Het drietal werd in de laatste ronde achterhaald door de grote groep. Voor Heideman was dat de ideale situatie om de wedstrijd met een zege te bekronen. ,,In de massasprint ben ik dit seizoen niet te kloppen. Ik had geen klagen dat de drie vluchters werden teruggepakt.''
Heideman kan komende zaterdag met gemak de KNSB-Cup naar huis nemen. Hij heeft 28 punten voorsprong op Peter de Vries. ,,Theoretisch kan er nog wel wat misgaan. Als ik val en De Vries wint de finalerace, ben ik de klos. Maar daar ga ik niet vanuit'', aldus Heideman. Dat Heideman het record van Hopman heeft geėvenaard noemde hij een grote overwinning op zichzelf. ,,Het werd tijd om de 'Hulk' van zijn troon te stoten. Ik heb bij die vijftien overwinningen wel een zege op natuurijs geboekt. Dat heeft Hopman niet gedaan. Maar die ene op natuurijs was wel de belangrijkste van het seizoen: het NK op de Weissensee. Daarom tel ik die voor het gemak mee'', glunderde Heideman, die deze jaargang ook het NK op kunstijs en de zesdaagse won.

ANP (13-02-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl