Arjan Schreuder wint Alternatieve Elfstedentocht

Arjan Schreuder heeft op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. De rijder van Thyssen-formatie versloeg in de eindsprint van een kopgroep van vijf Koen Lankhaar (2e) en Bas van Hest (3e). Gretha Smit won de strijd bij de dames.

De wedstrijd op de Weissensee kon onder zeer goede omstandigheden worden verreden: goed ijs, mooi weer en geen wind. Dit resulteerde in een winnende tijd van 5.11.01. Meteen in de eerste rondes van de wedstrijd werd geprobeerd om in een kopgroep weg te rijden van het peloton. Nadat dit een aantal malen was mislukt, ontstond na er na ca 60 km een groep van 7 rijders die voorgoed de benen namen: Ubbo Kuper, Koen Lankhaar, Rene Ruitenberg, Arnold Stam, Bas van Hest, Arjan Schreuder en Jan van Oosterom. Alleen Jan van Oosterom moest later weer lossen uit de groep. De overige zes bouwden goed samenwerkend een maximale voorsprong op van ca. 5 minuten na 130 km.
Het twijfelende peloton slaagde er daarna niet meer in om de groep terug te halen. In de laatste van de 14 rondes van ruim 14 km moest Ubbo Kuper de groep laten gaan en probeerden de anderen keer op keer om weg te rijden uit de groep om sprinter Rene Ruitenberg te lossen. Niemand lukte dit zodat het toch op een eindsprint aankwam. Rene Ruitenberg kon zijn naam hierbij echter niet waarmaken. Het waren verrassenderwijs Van Hest, Lankhaar en Schreuder die hem voorgingen.
Het succes werd de Thyssen-formatie van harte gegund. Eerder dit seizoen kreeg het team met zware tegenslagen te kampen door het overlijden van Willem Poelstra en de zware blessure van Fausto de Marreiros.

Bij de dames reed Gretha Smit 'gewoon' met het mannenpeloton mee en finishte op slechts 4 minuten achterstand op winnaar Schreuder. Bianca Duursma werd tweede, voor Wendy Vergeer (3e).

Uitslag heren: 1. Arjan Schreuder (5.11.01); 2. Koen Lankhaar; 3.Bas van Hest; 4. Rene Ruitenberg; 5. Arnold Stam; 6. Ubbo Kuper; 7. Erik Hulzebosch (op 3 min.); 8. Rob van Meggelen; 9. Jan Maarten Heideman; 10.Henk Angenent.

Uitslag dames: 1. Gretha Smit (5.14.42); 2.Bianca Duursma (op ca. 5 min); 3.Wendy Vergeer (op ca 40 min.)

Uitslag veteranen: 1. Dirk Boeve; 2. Engbert v.d. Woude; 3. Jan van 't Zand

Complete uitslag (SWM): Totaal, Dames en Veteranen

Jan Zwanenburg (05-02-00)


Schreuder wint op Weissensee

De twaalfde editie van de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee was een emotionele. Na een minuut stilte voor het woensdag overleden jurylid Wim Jeremiasse begonnen de schaatsers bedrukt aan hun zware beproeving. De wedstrijd over 200 kilometer leverde zaterdag vervolgens een winnaar op die de bloemen naar het graf van wijlen zijn ploeggenoot Willem Poelstra brengt. Arjen Schreuder (28) won in een recordtijd van 5 uur, 11 minuten en 1 seconde. Het voormalige kernploeglid uit Den Ilp toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van vijf man. De Brabanders Koen Lankhaar en Bas van Hest werden tweede en derde.
Schreuder was tot zaterdag een anonieme schaatser in het marathonpeloton. Veel meer naam maakte hij bij het langebaanschaatsen. In 1993 was Schreuder op de 1000 meter Nederlands beste schaatser. Hij realiseerde op die afstand een nationaal record van 1.12. Desondanks wist de specialist van de middellange afstand nooit een ticket voor een EK of WK te bemachtigen. ,,Ik was altijd reserve. Ritsma, Veldkamp, Straathof en Zandstra liepen me steeds in de weg.'' Na een mislukt avontuur in de commerciŰle ploeg van Ritsma besloot Schreuder in 1998 de overstap naar de marathon te maken. Hij schreef zich in voor de Finse alternatieve elfstedentocht. ,,Dat was een helletocht. Slechts 10 procent haalde de finish. Ik ook. Dat gaf me heel veel voldoening.''
Het doorzettingsvermogen van Schreuder was ook bij Anjo Hofman niet onopgemerkt gebleven. De Groninger ploegleider lijfde de kuitenbijter in bij Thyssen Liften. ,,We zochten een karaktermannetje, die met Willem Poelstra, Arnold Gaasenbeek en Fausto de Marreiros voor succes moest zorgen. Maar het liep anders. Poelstra overleed na de eerste KNSB-marathon in Amsterdam aan een hartstilstand. Dat hebben we met zijn allen nooit kunnen verwerken'', aldus Hofman. De sympathieke ploegleider had zich op de Weissensee niet meer onder controle. Hij huilde en stortte zich in de armen van de winnaar. ,,Een seizoen van uitersten is het voor ons. Een mooier eerbetoon voor Poelstra is niet denkbaar. Bedankt jongen'' snikte Hofman.
De wedstrijd op het recordijs van de Weissensee was snel beslist. Zes schaatsers: RenÚ Ruitenberg, Stam, Van Hest, Lankhaar, Schreuder en Kuper ontsnapten al in de beginfase uit het peloton en werden niet meer achterhaald. Laatstgenoemde kon in de finale het tempo in de kopgroep niet volgen maar finishte desondanks vˇˇr de hoofdmacht. Dat er geen reactie vanuit het peloton kwam om de vluchters tot de orde te roepen, was voor velen niet te verteren. Vijf minuten bedroeg de voorsprong steeds. Ploegleider Jos Niesten stond hoofdschuddend langs de baan. ,,De A-rijders in het peloton moeten zich de ogen uit hun kop schamen. Vrouwen en veteranen rijden gewoon in de grote groep mee. Een schande. Op deze manier kunnen we de ploegen wel afschaffen.'' Ook tweevoudig elfstedenwinnaar Evert van Benthem, ploegleider van Hulzebosch, keek verbaasd naar het passieve peloton. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Bij een 200-kilometer wedstrijd wilde ik altijd voorin zitten. Ik snap dit niet van die toppers.''
De finale leverde een prachtig schouwspel op. De vluchters bestookten elkaar met ontelbare demarrages. Vooral de Brabanders Stam, Van Hest en Lankhaar volgden keer op keer hun avontuurlijke neigingen. ,,We wilden RenÚ Ruitenberg onschadelijk maken voor de eindsprint'' verklaarde Lankhaar de vele tempoversnellingen. Schreuder dreigde ook slachtoffer te worden van het Brabantse pact. Hij raakte vijf keer op achterstand, maar wist op zijn tandvlees steeds weer aansluiting bij de kopgroep te verkrijgen. ,,Ik ben mijn eigen tempo gaan rijden. Daardoor blies ik mezelf niet op.''
In de lange eindsprint boorde Schreuder al zijn reserves aan. Hij reed eerst Ruitenberg en vervolgens Lankhaar voorbij. Schreuder had nog nooit een wedstrijd in de marathonsport gewonnen. Zijn beste klassering was een achtste plaats op kunstijs.

Gretha Smit de snelste vrouw

Gretha Smit is en blijft een sociaal mens. Tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee zette de schaatsster uit Rouveen veel van haar mannelijke collega's in de schaduw. Smit was de enige vrouw die na 200 kilometer in het
peloton van de mannen finishte. Haar tijd: 5 uur, 14 minuten en 42 seconden.
Elfstedenwinnaar Henk Angenent, Piet Kleine, Yep Kramer en Jan Maarten Heideman deden slechts enkele seconden minder lang over het traject. ,,En dat kwam omdat ik me niet met de eindsprint van de mannen bemoeide. Ik wil geen ruzie met hen. Ik was allang blij dat ik als enige vrouw in het mannenpeloton zat'', zei Smit. Haar zwager Erik Hulzebosch fungeerde tijdens de race als spion. De Nefit-rijder uit Gramsbergen liet zich vaak in het peloton afzakken om te controleren of er nog vrouwen in grote groep reden. ,,Toen Erik me inseinde dat ik de enige was, viel er een last van mijn schouders. Nee, moeilijk heb ik het niet gehad om de mannen te volgen. Je gaat gewoon achter iemand zitten en je rijdt wel in het kielzog mee'', aldus Smit die de tocht twee keer eerder op haar naam schreef.

ANP (05-02-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl