FPÖ drijft organisatie niet van Weissensee

De Nederlandse organisatoren van de Alternatieve Elfstedentocht hebben met afschuw kennis genomen van de politieke ontwikkelingen in Oostenrijk. Maar zij zien vooralsnog geen reden te verhuizen.
Aart Koopmans, voorzitter van het organisatiecomité, zei zaterdag het zeer betreurenswaardig te vinden dat de rechtse vrijheidspartij (FPÖ) van Jörg Haider nu in de regering zit. Hij voegde er aan toe dat zijn evenement, met jaarlijks achtduizend Nederlandse schaatsers, gewoon tot 2011 op de schaatskalender blijft staan.
,,Wij hoeven ons niet te verdedigen nu de EU lidstaten Oostenrijk dreigen te isoleren. Koningin Beatrix reist ook nog steeds naar haar vakantieadres in Lech. Het zou wel zorgelijk worden als Haider, die gouverneur van Karinthië is, onze schaatsers gaat discrimineren. Bijvoorbeeld een startverbod voor mensen met rode neuzen. Wij zouden dan ons elfjarig contract met de gemeente Weissensee onmiddellijk verbreken.''
Koopmans is een gevierd man op en rond het Karinthische meer. Vorig jaar werd zijn organisatie door de gemeente onderscheiden. Dat gebeurde omdat er over een periode van tien jaar een bedrag van 50 miljoen gulden aan deviezen door Nederlandse schaatsers naar de Weissensee was gebracht. Toch heeft Koopmans er ook negatieve ervaringen gehad.
,,In 1993 zou Jörg Haider het startschot geven voor onze Alternatieve Elfstedentocht. De gemeente had dat geregeld. Maar ik wilde die Haider niet bij ons evenement. Ik kan wel van die vent kotsen, zei ik. Diep verontwaardigd was het gemeentebestuur. Men begreep dat niet.''
De loco-burgemeester van Weissensee, Müller, is een persoonlijke vriend van Jörg Haider. Uitgerekend met Müller heeft Koopmans vorig jaar een grote transactie gesloten. De stichting Wintermarathon, de zakelijke naam van de Alternatieve Elfstedentocht, kocht het hotel van de familie Müller voor twee miljoen gulden. ,,Met Müller kan ik goed opschieten. Hij blijft het hotel runnen en staat bij ons op de loonlijst. We hebben wel afgesproken om nooit over politiek te praten. Dat zou onze vriendschap in de weg staan'' aldus Koopmans.

ANP (05-02-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl