Wim Jeremiasse in Weissensee verdronken

Het bekende wielerjurylid Wim Jeremiasse is woensdag bij een tragisch ongeval op de Oostenrijkse Weissensee met een auto door het ijs gezakt en verdronken. Hij is zestig jaar geworden.
De Brabander, die bij de tocht voor snelle toerschaatsers als wedstrijdleider fungeerde (dat zou hij ook zaterdag zijn bij de Alternatieve Elfstedentocht), haalde met de auto van de organisatie een vrouwelijke controleur op. Hij stak volgens de organisatie buiten de afzetting het meer over.
Het ijs kon het gewicht van de auto met inzittenden niet meer houden. De vrouw, Rommy van der Wal uit Langweer, slaagde er nog in te ontsnappen. Ze probeerde Jeremiasse met zich mee te trekken, maar dat lukte niet meer omdat de auto aan zijn kant het eerst onderging. Jeremiasse verdween na bijna een minuut in het circa 35 meter diepe water. Anderhalf uur later werd hij door duikers omhoog gehaald. De organisatie gelastte na het ongeluk het criterium en de afvalrace van donderdag af. De toertocht van vrijdag en de wedstrijd zaterdag blijven gehandhaafd.
Jeremiasse, afkomstig uit Zeeland maar wonend in Schijndel, was vele jaren vrijwel overal ter wereld jurylid bij talloze wielerwedstrijden. Zo was hij actief bij onder meer de Ronde van Frankrijk, de Giro d'Italia en wedstrijden om wereldtitels. De laatste tijd hield hij ook het toezicht op de ingevoerde bloedcontroles. Deze functie had Jeremiasse het afgelopen weekeinde nog tijdens de WK veldrijden in Sint Michielsgestel.

ANP (02-02-00)


Organisatie Alternatieve Elfstedentocht rouwt om Jeremiasse

Onbegrip, boosheid en verslagenheid. Het bestuur en de medewerkers van de Alternatieve Elfstedentocht zijn in rouw gedompeld door het verongelukken van Wim Jeremiasse. De wedstrijdleider zakte woensdag met zijn auto door het ijs van de Weissensee en verdronk. Zijn passagier Rommy van der Wal wist zich tijdig te bevrijden.

Het zal een raadsel blijven waarom Jeremiasse de waarschuwing van Van de Wal in de wind sloeg en zich toch op een onbetrouwbaar gedeelte van het Oostenrijkse meer waagde. De zwakke plekken in het ijs waren afgezet met roodwit lint. ,,Typisch Jeremiasse. Hij trok altijd zijn eigen lijn'', zei zijn vriend Aart Koopmans.

De voorzitter van het schaatsevenement deed al zeventien jaar een beroep op Jeremiasse. ,,Hij had een grote reputatie als jurylid in het wielrennen opgebouwd. Mijn vader Bram leidde hem veertig jaar geleden op. Hij bewees mij elk jaar een vriendendienst door ons bij de Alternatieve Elfstedentocht te helpen. Wrang genoeg zou dit zijn laatste tocht geweest zijn. Wim wilde het wat rustiger aan doen'', aldus Koopmans.

De meeste A-rijders kenden Jeremiasse niet goed, met uitzondering van de wielrennende schaatsers zoals Piet Kleine en Arnold Stam. De laatste kwam woorden te kort. ,,Ik maakte regelmatig een praatje met hem. Na de wielerronde van Schijndel klopte hij me nog op mijn schouder. Als jurylid was hij een absolute autoriteit. Maar ook hier in Oostenrijk. De regels waren wet voor hem. Daarom snap ik ook niet dat hij door de afzetting reed.''

Frans Overdevest, oud-ploegleider van Klerk's en tegenwoordig bestuurder van de sectie marathon van de KNSB, herinnert zich Jeremiasse als een man die respect afdwong. ,,Hij kon goed met de jongens omgaan. Hij had een open instelling, maar kon tegelijkertijd heel hard zijn. Een persoonlijkheid. Maar dat hij letterlijk en figuurlijk door het lint reed, daar begrijp ik dus niks van.''

Ondanks zijn indrukwekkende carriere in het wielrennen kreeg Jeremiasse binnen de schaatsbond nooit de officiŽle status van scheidsrechter. Dat stak enorm. ,,Jureren bij wielrennen en marathonschaatsen is exact hetzelfde. Jeremiasse heeft het nooit kunnen verkroppen dat hij van de KNSB nooit hoofdscheidsrechter bij onze wedstrijd mocht zijn. Alleen bij de tocht van recreanten had hij die status'', zei Koopman. ,,Jeremiasse was een unieke en lastige man met een groot ego. Ondanks zijn dood gaan wij door met ons evenement. We kunnen al die duizenden Nederlandse schaatsers niet naar huis sturen. Dat zou Wim zeker met ons eens zijn geweest.''

ANP (03-02-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl