Erik Hulzebosch en Petra de Boer winnen softijsmarathon

Erik Hulzebosch en Petra de Boer hebben op de Weissensee de AGM-Marathon op hun naam geschreven. De ijsvloer van de Weissensee was gisteren door de onophoudelijke regen zo slecht geworden dat in allerijl uitgeweken moest worden naar een andere baan op het 'kleine' meer. Door het milde weer was het ijs 's middags echter boterzacht geworden en de wedstrijd was dan ook ingekort tot 50 km.
Veel rijders hielden het na een ronde al voor gezien. Zo niet Erik Hulzebosch die meteen in het begin van de wedstrijd een kopgroep forceerde van acht man: van Meggelen, Kromkamp, Heideman, Angenent, van Benthem, van Hest, Kramer en Hulzebosch. In de loop van de wedstrijd was het met name de zeer sterk rijdende Bas van Hest die regelmatig alleen vooruit reed. Halverwege de koers konden ook Andre Klompmaker en Arno Winters nog aansluiten bij de kopgroep.
In de laatste ronde probeerden eerst van Hest, Angenent en van Meggelen nog weg te komen, maar het was uiteindelijk Hulzebosch die op een heel slecht stuk ijs de anderen het nakijken liet en solo als eerste de finish bereikte. Jan Maarten Heideman won de sprint van de achtervolgers en werd daarmee tweede, vlak voor Yep Kramer (3e). Slechts ca. 25 van de 90 ingeschreven rijders reden de wedstrijd uit.

Bij de dameswedstrijd (40km) die 's morgens plaatsvond was het ijs nog iets beter. Een kopgroep van ca. 15 van de beste rijdsters bleef lang bij elkaar, zodat de beslissing in de slotronde moest vallen. Laura Kamminga en Danielle Bekkering reden hierin weg uit de groep, maar kregen te weinig voorsprong om vooruit te kunnen blijven. In de eindsprint was het Petra de Boer die revanche nam voor de 'nederlaag' van zaterdag en won. Ze klopte Gretha Smit (2e) en Bianca Duursma (3e).

Bij de veteranen ging de overwinning naar Dirk Boeve. De ABC-rijder maakte hiermee de mislukte dag van zaterdag weer goed. Bij de finish had hij een kleine voorsprong op Jan van 't Zand (2e) die op zijn beurt weer net het afsprintende peloton voorbleef. Piet de Boer won deze sprint en werd derde.

Uitslag: Heren, Dames en Veteranen

JZ (31-01-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl